fbpx
Društvo

KO ĆE DA RASPETLJA GORDIJEV ČVOR?! Meštani Vratarnice danima žive bez vode za piće!

Višegodišnja dugovanja pojedinih zaječarskih Mesnih zajednica za vodu premašila su milionske cifre! Zbog toga je meštanima Velikog Izvora, Vratarnice i Rgotine ovog leta voda isključivana i po nekoliko puta.

Ukupan dug Mesne zajednice Vratarnica jula ove godine iznosio je 1.651.876,21 dinara. Prema izvodima JKP “Vodovod” Zaječar meštani ovog sela vodu nisu plaćali od 2014. godine. Tako su zbog neplaćanja računa bez vode Vratarničani po prvi put ove godine ostali 24. jula, uoči proslave seoske slave – Sabora Svetog Arhangela Gavrila.

Foto: Glas Zaječara

Uz dogovor da se pridržavaju reprograma i račune za vodu izmiruju na vreme JKP “Vodovod” ovo zaječarsko selo ponovo priključuje na gradski vodovod… ali se situacija ni narednih meseci nije bitno promenila.

7. septembra po gotovo istom scenariju, u Vratarnici voda biva ponovo isključena. A da zlo bude veće i kompletan saziv Mesne zajednice u ovom selu desetak dana pre toga podnosi ostavku.

Prema rečima Gradimira Vasića, predsednika Mesne zajednice Vratarnica (doduše, sada već u ostavci) rešenje problema se ne nazire, jer je glavni problem oko dugovanja nastao 2014. godine kada je za vreme mandata tadašnjeg saziva sa računa Mesne zajednice NESTALO OKO MILION DINARA.

Meštani tvrde da vodu namiruju relativno uredno, i da je za nagomilani dug kriva Mesna zajednica. Isključenje sa mreže najteže je pogodilo one koji vodu, kako kažu, plaćaju uredno, bez ijednog dana kašnjenja.

Otkud onda dugovanje?

Vasić tvrdi da godinama unazad račune za vodu plaća samo 70 % meštana, pa se na kontu preostalih meštana dug godinama unazad gomila i svakog meseca veći je za 50 do 60.000 dinara.

Kako meštani ne žele, a predstavnici Mesne zajednice bez saglasnosti žitelja ne smeju da potpišu reprogram za dugovanje, Vratarničani su po drugi put ostali  bez vode za piće.

Vasić napominje da bi u slučaju reprograma meštani mesečno morali da prikupe 100.000 za račun reprograma + 50.000 dinara više zbog onih koji ne plaćaju vodu + novac za regularnu potrošnju u tom mesecu.

Na to, prema njegovim rečima niko od meštana neće da pristane.

Direktor JKP “Vodovod” Zaječar, Marko Paunović drugo rešenje osim izmirenja duga ne vidi kao moguće.

Dug za vodu, što se iz računa koji je bio priložen uz apel za izmirenje obaveza vidi, samo za obračunski period 01.06. – 30.06.2018. iznosio je 136.131,59 dinara. Kako ga ni posle zakonskog roka od 60 dana meštani nisu izmirili, predstavnici JKP “Vodovod” bili su prinuđeni da isporuku vode ponovo obustave.

Voda mora da se plaća!

Jer u suprotnom prema rečima direktora Paunovića, oprost za dugove svim neplatišama značio bi kolaps u Javnom preduzeću kome rukovodi.

” Svako ko troši gradsku vodu mora i da je plati i tu dileme nema.

Meštani brojnih  zaječarskih sela pa i Vratarnice moraju da krenu u rešavanje zaostalih dugovanja prema našem preduzeću i da počnu redovno da izmiruju svoje obaveze”, izričit je Paunović.

Kako nezvanično saznajemo razlozi za neplaćanje vode su brojni. Od toga da je žiro-račun Mesne zajednice Vratarnica bio u blokadi, pa da se meštani plaše da će ako uplate novac on ponovo završiti u “tuđem džepu”, do toga da se ne slažu sa cenom vode koja je u Vratarnici ista kao i u gradu, iako JKP “Vodovod” nije nadležan da održava njihovu mrežu.

Paunović tvrdi da je cena vode definisana Odlukom Skupštine grada i da na nju on ne može da utiče.

“Radi se o tome da su problematična sela uglavnom imala i sopstvene izvore vode, pa su odlučivali koji će mesec koristiti vodu sa gradskog vodovoda, a kada ne. I dok su meštani grada svojevremeno i učesvovali u izgradnji kanalizacione mreže, meštani pojedinih zaječarskih sela tu obavezu nisu imali.

Iz tog razloga JKP “Vodovod” nije ni nadležno da njihovu vodovodnu mrežu održava, a sada kada se, pogotovo u letnjim mesecima desi da njihova sopstvena izvorišta presuše, oni sve više troše gradsku vodu koju moraju na kraju i da plate.

A to kako su nastali minusi na njihovim računima nije problem našeg preduzeća, već problem meštana koji međusobno moraju da reše”, napominje Paunović.

A šta je sa seoskim vodovodom?

Da zlo bude veće, u Vratarnici je u CRPNOJ STANICI (mestu odakle se selo snabdevalo vodom sa sopstvenog izvorišta) NAPRAVLJENA MILIONSKA ŠTETA, tako što su kako nezvanično saznajemo izgorele 2 pumpe za vodu.

Dušan Čučović bio je čovek koji je u prethodnom periodu bio zadužen za redovno održavanje crpne stanice za šta je redovno primao platu, ali se kako kažu na posao nije pojavljivao.

Tako je tokom zimskih meseci i jakih mrazeva došlo do pucanja pumpi, pa je s obzirom da u crpnu stanicu 3 godine ništa nije uloženo sada potrebno MILION DINARA ZA SANACIJU ŠTETE!

I dok se ne nađe neko ko će u Vratarnici imati snage, ali i umeća da raspetlja ovaj “Gordijev čvor” meštani ovog sela u 21. veku živeće BEZ VODE ZA PIĆE. Ko zna… možda će sledeći saziv Mesne zajednice pronaći način da ujedini ljude ovog sela ili pronađe “krivce” i naplati dug.

1 komentar

Dodaj komentar