fbpx
Društvo Mladi su budućnost - Zaječar moj dom

Knjige su lek za dušu – Zašto je čitanje dobro za nas?

Foto: pixabay.com

Da li vam se čini da često nemate neku reč za nešto što želite da kažete? Imate li problem da izrazite svoje mišljenje? Možda ne znate kako da ga iznesete? Imate problem da napišete sastav ili neki tekst i čini vam se teško da prenesete na papir neko iskustvo? Taj problem se zove nedovoljan fond reči u izražavanju i lako ga je rešiti. Postoji način da upotpunite svoj rečnik na način koji će vam vremenom postati uzbudljiv. Lek za to zove se čitanje.

knjige-citanje

Foto: pixabay.com

Živimo u eri moderne tehnologije i komunikacije. Čitanje gubi bitku sa kraćim i bržim formama. Međutim, takve forme ne unapređuju naše sposobnosti jer ne zahtevaju nikakva ulaganja. Odričući se čitanja gubimo mnogo, zato što proces čitanja reguliše raspoloženje i nivo stresa, te unapređuje sve psihološke snage, zapravo čitanje obogaćuje dušu, rečnik i razvija inteligenciju.

Za mnoge čitanje predstavlja samo sedenje u udobnoj fotelji, ili dosadu. Međutim, čitanje ne može biti dosadno i nikako beskorisno. Naprotiv, čitanje knjige je izuzetno korisno, pruža nove avanture svakom novom pročitanom stranicom i daje mogućnost našeg ličnog usavršavanja na mnogo načina.

Knjiga nas može odvesti na dugu avanturu i nepoznatu destinaciju. Ona može biti drug, prijatelj, ali i učitelj. Knjiga može poslužiti kao lekcija, često vrlo korisna i praktična, ona nam pomaže da otvorimo svoj um za nove ideje i nove poglede na svet. Mnogobrojne su koristi koje nam pruža svakodnevno čitanje.

book-1760998_960_720

Foto: pixabay.com

Mali je broj dece i omladine koji ima razvijenu naviku čitanja. Lakše je pogledati film snimljen po nekoj lektiri nego pročitati nju samu. Mislite da ćete tako prevariti nastavnika ili profesora, a niste ni svesni da na taj način varate samo i isključivo samo sebe. Gledajući film primećujete uglavnom samo događaje, a vrlo retko sporedne detalje i okolinu koja je u knjizi detaljno i veoma lepo stilski opisana. Gledajući filmove saznajete o čemu se radi, a čitajući saznajete i način na koji se to stavlja na papir. Red misli pretočen na papir, način na koji se one nižu i čine celinu možete naučiti samo čitajući knjige.

Ukoliko niste sigurni u izbor knjige, uvek se možete posavetovati u biblioteci. U zavisnosti od vašeg interesovanja bibliotekar će vam preporučiti neku knjigu. Uzmite neki roman, poeziju, strip, zabavnik. One knjige koje vas privlače dok ih čitate doneće vam daleko snažniji doživljaj i vodiće vas, sasvim sigurno, nakon što ih iskusite, ka novim naslovima, ali i novim iskustvima.

Dakle, prepustite se čitanju u ove hladne dane, uz šolju toplog čaja, ušuškani u meko ćebe. Jako je lepo osetiti taj miris hartije dok listate knjigu uz neku laganu muziku, jer se tako opušta um i telo, a bogati rečnik.

I zapamtite, knjige su samo za vas. Tako je puno lepih priča ispred vas koje možete pročitati, okrenite se, ne propustite to.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar