Društvo Izdvajamo Kultura Srbija Timočka krajina

Klavirski duo Šams- Višekruna Janković za nastavak jubilarnog ArtLink Festivala na Feliks Romulijani

Foto ArtLink Festival
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Posle koncerata za sećanje eminentnih svetskih muzičara u Crnoj Gori priređenih u prelepom Amfiteatru Luštica Beja i Bogorodičinog hrama u Prčnju, jubilarni 10. ArtLink Festival svoj program nastavlja koncertom klavirskog dua proslavljenog egipatskog pianiste Mohameda Šamsa i osnivačice i umetničke direktorke festivala Jovanke Višekrune Janković u inspirativnom ambijentu istorijskog nalazišta Feliks Romulijana 18.jula od 20:30 časova.

Posle održanih koncerata za sećanje violiniste Fedora Rudina, harfistkinje Pie Salvie, perkusioniste Noama Izraelija, pianiste Alberta Fera i kvarteta Kamerate Balkanike u prelepim ambijentima Amfiteatra Luštica Bej i Bogorodičinog hrama u Prčnju – jubilarni 10. ArtLink Festival svoj koncertni program posle Crne Gore nastavlja – u Srbiji. U saradnji sa Gradom Zaječarom, Kulturnim centrom, Zaječarskim kulturnim letom, Narodnim muzejem i pozorištem Zoran Radmilović ArtLink Festival će na istorijski dragocenoj lokaciji arheološkog nalazišta Feliks Romulijana svojoj vernoj publici 18.jula sa početkom u 20:30 časova predstaviti nastup dua proslavljenog egipatskog pianiste Mohameda Šamsa i osnivačice i umetničke direktorke festivala Jovanke Višekrune Janković. Ulaz za sve zainteresovane poklonike umetnosti je – slobodan!
ArtLink Festival kroz svoje dosadašnje i predstojeće koncertne događaje potvrđuje svoju misiju jedinstvenog kulturnog koncepta na lokacijama od izuzetnog značaja za našu istoriju i tradiciju – sa ciljem da podigne svesti domaće i međunarodne javnosti o značaju očuvanja reke Dunav i prirodnog ambijenta koncertima vrhunskih međunarodnih muzičara širom regiona.
Dragocenu podršku u realizaciji programa ArtLink Festivala pružili su Generalni partner UNIQA osiguranje, uz JVP “Srbijavode” Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republička direkcija za vode, Opštine Zaječar i Veliko Gradište, Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija Srbije i projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.
Mohamed Šams prepoznat je kao vešti kombinator kamerne muzike, dela zanemarenih kompozitora kasnog 19. veka i muzičkih stilova koji su prožimali 20. vek. Odlikuje ga izuzetno širok repertoar kamerne muzike kojim je punio koncertne dvorane širom SAD, Evrope, Afrike i Azije – nastupajući u Dvorani Vejl/Karnegi, Stejnvej dvorani, Manasterli Palati, Betoven Salu, Linkoln Centru… Kao solo izvođač, ostvario je koncerte sa najeminentijim filharmonijskim i simfonijskim orkestrima širom Evrope, a kao saradnik na kamernoj muzici sa velikanima poput Čarlsa Nediča, Freda Šerija, Ajako Ošime, Stivena Ozborna, Vere Bets i ostalih.
Još u ranijim danima karijere ostvario je nastupe sa delima eminentnih kompozitora poput Eliota Kartera, Džona Koriljana, Leonarda Bernstina i Džona Musta – primivši Srebrnu medalju “Voršipful kompani of mjuzišens” u Londonu 2012. Nosilac je titule doktora nauka sa priznatog Hart Unverziteta u Hartfordu, SAD – i suosnivač Lejk Suva muzičkog festivala u japanskom Naganu, čije koncerte kamerne muzike redovno predstavlja najpoznatija svetska publikacija za taj muzički žanr – Njujork Koncert Rivju.

Foto ArtLink Festival

Jovanka Višekruna Janković je ostvarena pijanistkinja iz Beograda i osnivačica i umetnička direktorka ArtLink Festivala. Školovala se u Beogradu gde je završila diplomske i magistarske studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti. Period diplomskih i magistarskih studija u Beogradu i post-diplomskog programa na muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti krunisala je II nagradom na takmičenju Frederik Šopen u Rimu. Kao prva umetnica iz Istočne Evrope u Long karir development programu umetničkog centra Banf u Kanadi, sarađivala je sa umetnicima kao što su David Takeno, Lorens Leser, Kvartetom Miro i drugima – i nastupala kao solista i kamerni muzičar sa umetnicima iz Evrope i Severne Amerike u prestižnom Kvin Elizabet Holu i Norman Ronštajn Teatru u Vankuveru. Pored velikog broja solističkih koncerata širom Evrope, ostvarila je koncerte i kao kamerni muzičar u ansamblima sa vodećim evropskim solo umetnicima, kamernim i simfonijskim orkestrima – i nastupe na priznatim regionalnim festivalima.
Kao osnivač i umetnički direktor, Jovanka Višekruna Janković uspešno vodi ArtLink Asocijaciju koja se bavi promocijom umetnika iz Srbije i njihovim povezivanjem sa umetnicima iz sveta kroz različite međunarodne projekte. 2013. godine osnovala je ArtLink Festival, člana Evropske asocijacije festivala, a 2018. godine kamerni orkestar Kamerata Balkanika. Dobitnica je Ordena Viteza umetnosti i slova, koje joj je dodelilo Ministarstvo kulture Francuske.
“Sviranje na ovakvim predivnim destinacijama daje novu dimenziju umetničkom izvođenju i doživljaju muzike – izvođačima i publici – i to je jedinstveno iskustvo koje ne možemo da isčekamo da podelimo sa svom njenim iskrenim ljubiteljima“ izjavila je Jovanka Višekruna Janković uz poziv publici da svojim prisustvom uveliča i predstojeći nastup na Felik Romulijani 18. jula.

Foto ArtLink Festival

Dodaj komentar