Društvo

Kako ojačati imunitet u vreme Corona virusa (10 saveta nutricioniste)

Foto: Pixabay

Kada zavlada epidemija i pandemija u svetu svaka osoba se zapita kako mogu sprečiti infekciju i kako ojačati imunitet. 

Svakodevno dobijam pitanja od svojih pacijenata : “ Kako da se hranim u borbi protiv virusa?“ Tako sam se i odlučila da napišem tekst za sve vas koji želite da živite zdravo i da sačuvate svoje zdravlje, kaže dr Gordana Ljoljić Dolić, specijalista fizijatar – nutricionista.

Funkcija imunološkog sistema

Imunološki sistem vrši osnovnu funkciju odbrane čovekovog tela od potencijalnih napadača koji mogu uzrokovati bolest. Kao odbrambeni sistem organizma, imunološki sistem prepoznaje razne mikroorganizme (bakterije, viruse , gljivice, parazite), otrove kao nepoznate i priprema odbranu tela od tih  nepoznatnih “stranih agenasa”. 

Kako ojačati imunitet – voda, san, ishrana i fizička aktivnost

Da bismo održali imunološki sistem jakim moramo živeti u skladu sa prirodom i pre svega imati dovoljan unos kvalitetne vode i hrane, optimalan unos mikronutrijenata (vitamina, minerala, antioksidanasa, probiotika…) , minimalno 8h kvalitetnog sna i redovnu fizičku aktivnost po mogućnosti u prirodi. 

„Napomenula bih da sa redovnom fizičkom aktivnošću povećavate protok krvi kroz organe tako da imune ćelije cirkulišu kroz telo. S druge strane uz fizičku aktivnost telo se regeneriše 8x brže . Voda koju pijemo gradi našu ćeliju, cirkuliše u međućelijskom prostoru i vrši razmenu materija. Bez optimalnog unosa vode, koji zavisi i od godina života, ali i od telesne težine, nema dobre detoksikacije, a samim tim ni zdravlja“, kaže dr Ljoljić Dolić.

Preporučuje se da prosečan unos vode bude 8-10 čaša ili oko 2litra.

„Naglasila bi da je bitan kvalitet vode i da je izvorska voda najbolja. Treba obratiti pažnju na vodu iz česme koja dolazi u naše stanove, tačnije kakve su cevi u kojima ta voda protiče. Često voda iz cevi u starim zgradama može imati povećanu količinu bakra ili povećanu količinu arsena koji loše utiču na ljudsko zdravlje“, upozorava doktorka.

Kvalitetna voda je jonizovana alkalna voda koja alkalizira tijelo i daje antioksidativne efekte. Najoptimalniji Ph vode koju trebamo piti je pH 8.5. Voda se pije sat vremena pre jela i 1h nakon jela.

Ne treba piti vodu u toku jela jer ona razređuje probavne sokove, mijenja Ph u želucu i crivima i dolazi do lošeg varenja i loše resorpcije što za posledicu može dovesti do opstipacije i loše probave. 

Kako ojačati imunitet – 10 saveta

Ovo su preporuke dr Ljoljić Dolić kada je u pitanju prehrana koja će pomoći u jačanju imuiteta: 

  1. Smanjiti ili izbaciti iz prehrane rafinisane šećere ( slatkiše, čokolade, torte….). Čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete, iznenadit ćete se koliko često ćete naći u sastavu šećer na proizvodima za koje niste ni pomišljali da mogu imati šećer u svom sastavu.
  2. Povećajte dnevni unos voća i povrća. Preporučuje se 3 porcije povrća ( 2 seža obroka u salatama i 1 kuvano termički obrađeno povrće) i 2 porcije voća. Jedite zeleno povrće bar dva puta dnevno (spanać, blitvu, brokoli, prokelj, kupus, rukolu) jer zeleno povrće se ubraja u najdelotvornije prirodne namirnice u jačanju imuniteta. Zeleno povrće je bogato vitaminim A, C, E i K , kao i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i drugih. Redovno perite voće i povrće sodom bikarbonom kako bi ste smanjili unos pesticida i herbicida putem hrane u organizam. 

Recept za uklanjanje pesticida i herbicida : 1 kašika soka od limuna, 2 kašike sode bikarbone ( bez aluminijuma) i 2 dl vode. Potopiti voće i/ili povrće da odstoji 30 minuta u ovom rastvoru, zatim isprati ih , osušiti i staviti u frižider.

3. Povećajte unos zdravih masti koje su odgovorne za zdrav hormonski sistem i krvne sudove. Koristite maslinovo ulje, kokosovo ulje, koštuničavo voće ( orah, badem , lješnjak…), laneno seme, avokado. Izbegavajte trans masti iz margarina, čipsa, grickalica  i ulja od soje, kukuruza koja stvaraju upalne procese u vašem tijelu. 

4. Bujon od kostiju konzumirajte bar dva puta sedmično. Bujon predstavlja najbolji izvor kolagena , a kolagen je protein koji je bitan za normalan rad gastrointestinalnog trakta. Kada se kolagen razloži formira se želatin koji je bitan u borbi protiv alergija i osetljivosi crevnog trakta na alergene. Želatin u bujonu sadrži dodatne aminokiseline koje imaju antiaging efekte i djeluju snažno na jačanje imunološkog sistema. 

5. Kada jedete hranu bitno je da dovoljan broj puta sažvaćete svaki zalogaj hrane kako bi se ta hrana što bolje svarila u gastrointestinalnom traktu. Preporuka je svaki zalogaj sažvakati bar 30 puta. Na taj način se hrana natopi sa dovoljno digestivnih enzima koji olakšavaju varenje i nema nadutosti u stomaku. 

6. Pijte zeleni čaj, čaj od nane ili kantariona. Zeleni čaj pomaže brže sagorevanju masti i bogat je antiksidantima koji jačaju imunološki sistem i poboljšavaju varenje. 

7. Jedite beli luk jer u belom luku imate preko 80 aktivnih supstanci koje jačaju munitet i brane ga od neprijatelja. Jedna od tih supsatnci je alicin, koji pomaže u borbi protiv virusa. Beli luk deluje protiv gljivičnih infekcija i važi za prirodan antibiotik u borbi protiv bakterija. 

8. Jedite redovno i ne preskačite obroke. Najbitnije je da imate 3 glavna obroka. Prilikom pripremanja obroka koristite biljke kao što su majčina dušica, ruzmarin, origano, korijander, nana, a od začina kurkumu, cimet, kari, biber, đumbir, kim i dr. 

9. Koristite hranu bogatu PROBIOTICIMA. Sve najnovije Svetske studije govore o ulozi naše crevne flore u odbrani našeg tela. Najbolji izvor probiotika je fermentisano povrće kao što je kiseli kupus i ostale vrste turšija, kefir, koziji jogurt… 

10. Unesite optimalno vitamin D u vaše telo. Da li ste znali da 80% populacije na našem prostoru ima deficit vitamina D? To je jedini vitamin u našem telu koji sam sebe stvara i uz sve to je i hormon. Vitamin D je bitan za preko 400 procesa koji se dešavaju  u našem telu. Deficit vitamina D nalazimo kod metaboličkog sindroma, oboljenja štitne žlijezde, autoimunih bolesti, reumatoloških bolesti itd.

Namirnice koje su bogate vitaminom D su riba, jaja, pečurke, žitarice, džigerica, sirevi i riblje ulje. Neophodno je sunčanje bar 30 minuta dnevno (lice, dekolte, ruke i noge) kako bi ste aktivirali dovoljnu količinu vitamina D u vašem telu. Naravno sunčanje je moguće leti, ali zato u zimskom periodu je opravdan unos suplemenata vitamina D. Optimalna dnevna doza vitamina D zavisi od uzrasta i zdravstvenog stanja osobe. 

Kako ojačati imunitet – dodatni i jako važan savet:

Izbegavajte stres jer stres utiče na naš hormonski sistem koji diktira rad našeg imunološkog sistema. Radite pilates, jogu, meditaciju, jer ove tehnike oslobađaju naše tjelo od stresa.

Autorica teksta dr Gordana Ljoljić Dolić, specijalista fizijatar – nutricionista, odgovara besplatno na sva vaša pitanja koja imate u vezi jačanja imuniteta i saveta o zdravoj prehrani. 

Dodaj komentar