fbpx
Društvo Izdvajamo

Kako je nastajala tonska arhiva Radio Zaječara i gde je ona danas?

FOTO: Facebook

U Zaječaru započinje novi serijal razgovora pod nazivom “Raščivijavanje”, o temama koje se tiču Zaječara i života u njemu. Prvo izdanje je zakazano za ponedeljak, 25. novembar u Omladinskom centru, a tema javne tribine biće: Kako je nastajala tonska arhiva Radio Zaječara i gde je ona danas?

Prva lokalna radio stanica, locirana u Zaječaru, počela je sa emitovanjem programa krajem Drugog svetskog rata – 20. decembra 1944. godine. Prema nezvaničnim informacijama program je otpočeo rečima tadašnjeg spikera: “Smrt fašizmu”.

Šest godina nakon toga, u etru se začuo i Radio Niš, potom i Radio Svetozarevo, 1962. godine.

Kao stožer lokalne radio difuzije, Radio Zaječar je uspeo da opstane i uprkos pojavi televizije. Zahvaljujući popularizaciji tranzistora i mogućnosti da se radio sluša bilo gde i bilo kada, ali i veštoj uređivačkoj politici, Radio Zaječar je ostao relevantan, dugovečan i odan auditorujumu.

Mnogo godina kasnije, zbog neuspešne privatizacije BEST televizije, čiji je deo tada bio i Radio Zaječar, signal je ugašen 4. avgusta 2016. godine.

Kao jedna od najdugovečnijih radio stanica u Jugoslaviji (uz Radio Beograd i Radio Zagreb), Radio Zaječar je posedovao tonsku i muzičku arhivu neprocenjive vrednosti. Jedan deo arhive je rasprodat putem javnih licitacija, ali širi auditorijum nikada nije imao pouzdana saznanja šta se zapravo sa njom dogodilo i u čijem je vlasništvu sada, tako da se o toj temi puno nagađalo.

O tome kako je nastajala ova arhiva, šta je sadržala, i koja je njena sudbina nakon gašenja Radio Zaječara biće reči na javnoj debati 25. novembra u Omladinskom centru.

Gosti tribine biće:

  • Tihomir Pavlović, Irena Jovic Stanojević i Branislav Dervišević – novinari, voditelji i urednici Radio televizije Zaječar;
  • Velibor Todorov – nekadašnji direktor Radio televizije Zaječar i sadašnji direktor Istorijskog arhiva “Timočka krajina” u Zaječaru

Moderator tribine biće Danijela Milovanović Nedeljković.

Razgovor će biti uživo prenošen na Facebook stranici Omladinskog centra, a početak je zakazan za 18 sati.

4 komentara

Dodaj komentar