Društvo

JOŠ JEDNA PRIČA I PODSEĆANJE NA VARIOLU NAKON 45 GODINA (VIDEO)

Zavod za javno zdravlje „Timok“ i Rajačka škola zdravlja organizovala u galeriji Radul begovog konaka izložbu i predavanje povodom 45 godina epidemije variole na Kosovu. 

Doktor Petar Paunović, u to vreme je kao lekar specijalizant preventivnih grana medicine u Beogradu, poslat sa još 15-ak kolega na Kosovo u žarište bolesti, gde je proveo 35 dana.

Kako kaže, podsećanje na epidemiju variole na Kosovu i njeno suzbijanje je zapravo podsećanje na solidarnost i visoku etiku zdravstvenih radnika koji su ispoljili maksimalnu predanost, stručnost, sposobnost i entuzijazam.

dr-petar-paunovic

„Što se tiče epidemije variole na Kosovu, pomenuo bih jedan interesantan slučaj. Naime, izvesni Ibrahim koji je bio u Basri na hodočašću, u povratku na Kosovo oboleo je od jednog blagog oblika variole, variolit kako mi to zovemo. Pošto je tamo na Kosovu postojao običaj da ga posećuje rodbina, veliki broj ljudi je došao da se vidi sa njim, te se variola brzo prenela i zahvatila nekoliko žarišta na Kosovu. Međutim, zahvaljujući nepažnji i nehatu bolest se proširila i na druga mesta. Došla je do Čačka, Novog Pazara, Beograda. Celu zemlju je zahvatio strah. Potom je doneta odluka da se čitavo stanovništvo tadašnje Jugoslavije vakciniše i tako je započela jedna velika borba koja se završila pobedom“, seća se doktor Paunović.

Zahvaljujući vakcinatorskoj kampanji, Svetska zdravstvena organizacija je krajem 1979. godine proglasila variolu iskorenjenom. Međutim, samo 7 godina pre toga, 1972. na Kosovu se odigrala velika epidemija ove bolesti.

A o pobedi vakcine nad ovom bolešću i podsećanju na variolu, govorio je dr Predrag Marušić, epidemiolog zaječarskog ZJZ „Timok“.

„Variola je prva zarazna bolest koja je iskorenjena zahvaljujući imunizaciji do sada. Na dobrom smo putu da vakcinacijom to postignemo i sa drugim bolestima. Ovo što ovde vidimo sada je naše iskustvo i iskustvo doktora Pere koji je, dok su drugi bežali sa Kosova, on je ne samo vakcinisao ljude, već je imao i dovoljno lucidnosti da ponese foto aparat i zabeleži sve to. Upravo je zbog toga ova izložba jedinstvena u Srbiji“, istakao je doktor Marušić.

Variola vera ili velike boginje je akutna infektivna bolest. Virus se prenosi sa inficiranih i obolelih na zdrave. U prošlosti, zbog nepostojanja leka i vakcine, smrtonosne epidemije variole, nanosile su veliku štetu čovečanstvu.

A evo kako je tekla borba protiv ove opake bolesti u Timočkoj krajini.

Kada je sredinom marta probila sanitarni kordon oko Kosova, pojavivši se u Novom Pazaru, Čačku i Beogradu, nastupio je strah od neizlečive bolesti, a država je donela odluku o vakcinisanju svog stanovništva na području Jugoslavije. Tako je započeto vakcinisanje stanovništva Timočke krajine.

U svim aktivnostima vakcinacije protiv velikih boginja učestvovao je Zavod za zdravstvenu zaštitu Timok iz Zaječara, osim na području kladovske opštine. Tamo je, silni direktor Medicinskog centra Krajine i predsednik opštine Kladovo, dr Sibin Ilić, sam preuzeo odgovornost za vakcinisanje stanovništva. Nešto zbog straha od neizlečive bolesti, nešto da bi pokazao koliko je moćan, postavio je straže kod Brze Palanke i kod Tekije, koje nisu nikog živog puštale na područje kladovske opštine. Vakcinu je nabavio iz Rumunije i vakcinisao žitelje.

Prema jednom izveštaju od 2. aprila 1972. godine na celom području Timočke krajine vakcinisano je 205.413 lica, sa uspehom 75-80%. Vakcinisanje je nastavljeno i dalje. Do kraja kampanje vakcinacije, na području Timočke krajine ukupno je vakcinisano 248.000 lica (oko 74% od ukupnog broja), sa uspehom preko 86%.

Epidemije zaraznih bolesti ne samo da prouzrokuju poremećaje u životu zajednice, već i skupo koštaju. Troškovi Zavoda za jednu tako obimnu preventivnu akciju bili su 427 073 dinara. A ukupni troškovi vakcinacije protiv velikih boginja na području Timočke krajine bili su 1 843 236 dinara.

Variola veru neko zove „crna dama“. Aprila meseca 1972. zaustavljena je epidemija ove bolesti na Kosovu. Crna dama je pobeđena. Bila je veliki izazov za srpsku i jugoslovensku medicinu i njihova zajednička pobeda nad njom. Posle 45 godina od pobede, ova priča ima samo istorijski značaj.

Pogledajte prilog „Online televizije“:

 

Dodaj komentar