fbpx
Društvo

Iznošenjem plaštanice počelo bogosluženje u Sabornom hramu u Zaječaru (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru počelo je bogosluženje povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Uskrsa.

Iznošenjem plaštanice i velikim bdenijem sa statijama, kao i ophodom oko crkve, u Zaječaru je počelo obležavanje velikog praznika.

FOTO: zajecaronline.com

Plaštanica je u prisustvu velikog broja vernika položena na posebno ukrašen sto ispred oltara, nakon čega su je vernici celivali.

Na Veliki petak u pravoslavnim crkvama ne služe se liturgije, već Carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja o događajima u dane stradanja. Veliki petak je najtužniji dan u godini. Na taj dan zvona ne zvone, već se služba označava klepetalima, udarcima drvenim batovima u drvenu ploču.

FOTO: zajecaronline.com

Bogosluženje u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru nastavlja se večeras, kada će tačno u ponoć početi ponoćna liturgija.

Jutarnja liturgija na Vaskrs, počinje u 9 sati u Hramu u Kotlujevcu. Tucijada će biti organizovana istog dana, ispred Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice, u centru grada. Takođe, podela uskršnjih jaja biće organizovana u nedelju 28. aprila, na dve lokacije u Zaječaru. Jaja će biti podeljena na Trgu solobođenja i kod Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice, od 9 sati.

Dodaj komentar