Politika

IVAN JOKOVIĆ: Ovakvim odlukama vlast PONIŽAVA građane Zaječara! (VIDEO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'
Vlada republike Srbije raspustila je Skupštinu grada Zaječara i obrazovala Privremeni organ koji će gradom upravljati do izbora. 

Naime, Vlada Srbije donela je odluku o raspuštanju Skupštine, iako je po zakonu definisano da nakon ostavke gradonačelnika postoji rok od 30 dana da se izabere novi, a tek nakon toga postoji mogućnost uvođenja privremenog organa.

Tim povodom, Ivan Joković, predsednik GG „Zajedno za Zaječar – Ivan Joković Labud“ i odbornik u Skupštini grada Zaječara, izjavio je za portal Zaječar Online da je ovakvom odlukom Vlada Republike suspendovala Ustav, a posebno Zakon o lokalnoj samoupravi.

„Odluka o raspuštanju skupštine može da se donese ako se zakonom steknu jedan od tri  uslova koji su predviđeni Zakonom o lokalnoj samoupravi. Prvi ulov je da skupština ne zaseda u periodu od tri meseca, što se nije deslio. Drugi uslov je da skupština ne donese budžet grada za 2017. godinu, a znamo da je budžet grada tza ovu godinu donet. I treći uslov je ostavka gradonačelnika, odnosno kada istekne 30 dana i ako se ne izabere novi, onda skupština može da se raspusti. Taj period od 30 dana nije prošao. Dakle, 14. februara nijedan uslov zakonom predviđen nije postojao da bi se skupština grada raspustila“, objašnjava Joković.

Predsednik GG „Zajedno za Zaječar – Ivan Joković Labud“ takođe napominje da je i samo imenovanje privremenog organa nezakonita odluka.

Naime, zakonom je precizno definisano, da privremeni organ čine predstavnici najbrojnijih odborničkih grupa u skladu sa brojem odbornika, što u ovom slučaju nije.

Odbornička grupa „Zajedno za Zaječar“ – Ivan Joković Labud, iako je bila druga po snazi u lokalnom parlamentu sa 9 odbornika, niti je konsultovana, niti im je zatražen predlog za člana privremenog organa.

„Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, u privremeni organ imenuju se ljudi na predlog političkih partija, odborničkih grupa koje sačinjavaju lokalni parlament. Privremeni organ mora da oslikava srazmeru u lokalnom parlamentu. Naša odbornička grupa Zajedno za Zaječar broji 9 odbornika, dakle 3 više od Odborničke grupe Jedinstvena Srbija, PUPS i SPS, a koja ima 2 predstavnika u privremenom organu i SNS koja ima tri predstavnika u privremenom organu“, kaže Joković i dodaje:

„Očigledna je namera da nama nije mesto u privremenom organu jer možemo biti nezgodni svedoci na koji način se donose odluke i zloupotrebljavaju resursi grada o čemu bi mi javnost sigurno obavestili tokom kampanje. Dakle, oni su napravili privremeni organi koji treba da predstavlja njihov štab predizborni, u kome će koristiti resurse grada i donositi odluke koje neće biti u korist grada, već isključivo u njihovu korist predizborne kampanje“.

Joković dodaje i to da je motiv za ovakvu odluku zasigurno veliki.

„Mora da postoji motiv da se ovako nešto učini, a motiv je upravo to da privremni organ bude sastavljen od pojedinih funkcionalno nepismenih ljudi, tu mislim na predsednika privremenog organa, koji bi sprovodili direktive izbornih štabova i da na neki način budu pozadinska pomoć kampanji SNS-a i SPS-a pred naredne izbore“, kaže predsednik GG „Zajedno za Zaječar – Ivan Joković Labud“.

Predsednik Privremenog organa je Velimir Ognjenović. Privremeni organ ima 5 članova od kojih je 3 iz Srpske napredne stranke i 2 predstavnika SPS-a.

„Ovakvu situaciju već smo imali 2013. godine, kada je privremeni organ naneo veliki štetu gradu. Sada će verovatno šteta biti još veća. Istovremeno, po ovakvom načinu raspuštanja skupštine i imenovanju privremenog organa možemo da pretpostavimo kakva nas kampanja očekuje i šta će se sve u Zaječaru događati u narednom periodu“, ističe Joković i poručuje:

„Ovo je zapravo pokazatelj kakav je odnos prema građanima Zaječara. Taj odnos je krajnje ponižavajući. Ja se nadam da će na predstojećim vanrednim izborima građani takvo ponašanje kazniti olovkom, jer olovka je najmoćnije oružje“, poručuje Joković.

Kompletnu izjavu Ivana Jokovića pogledajte u video prilogu Online televizije:

 NAPOMENA 

Povodom odluke Vlade da se raspusti Skupština grada Zaječara i obrazuje Privremeni organ, sa željom da građani Zaječara budu pravovremeno i objektivno informisani, redakcija portala Zaječar Online kontaktirala je sve odborničke grupe i bivše funkcionere grada, međutim neki nisu želeli da daju komentar dok se neki nisu javljali na telefon.

VELIMIR OGNJENOVIĆ – ne javlja se na telefon

STEFAN ZANKOV – ne javlja se na telefon

DR MIRKO NIKOLIĆ – Obećao da će izjavu dati u petak 17. februara kada, i ako odluka Vlade zvanično stigne

VLADAN PAUNOVIĆ – ne javlja se na telefon

NEBOJŠA GOLUBOVIĆ – predsednik Odborničke grupe Srpske napredne stranke nije želeo da komentariše jer stranački organi nisu zauzeli stav o navedenoj temi.

BOŠKO NIČIĆ – Redakcija je odlučila da ga ovim povodom ne kontaktira budući da 4 godine nije želeo da verifikuje mandat i učestvuje u radu Skupštine grada Zaječara.

Pogledajte reakcije onih koji su želeli da govore za portal Zaječar Online:

Reakcija DR NENADA RISTOVIĆA – odbornika Liberalno demokratske partije

Reakcija DEJANA ZDRAVKOVIĆA – samostalnog odbornika

Reakcija SAŠE RADULOVIĆA – odbornička grupa „Svi za ZAJEČAR“


 BONUS VIDEO:  Šta o Velimiru Ognjenoviću zaista misle Zaječarci i kako ocenjuju njegov rad u prethodnom periodu?

Dodaj komentar