Društvo

IVAN JOKOVIĆ: Ispitati odgovornost izvršnih organa vlasti u vezi zagađenja arterskih česama (VIDEO)

ivan joković

Na sednici Skupštine grada Zaječara odbornik Ivan Joković (Zajedno za Zaječar) predložio je obrazovanje Komisije za preispitivanje svih radnji i svih akata vezanih za utvrđivanje odgovornosti izvršnih organa vlasti u vezi zagađenja arterskih česama i praćenje aktivnosti na saniranju zagađenja.

Zbog nezadovoljstva velikog broja građana grada Zaječara, izazvanog zagađenjem arterskih česama, koje čak izlazi i iz zakonskih okvira, neophodno je obrazovati Komisiju koja bi preispitala sve radnje i sve akte koji su vezani za utvrđivanje odgovornosti izvršnih organa vlasti u vezi zagađenja arterskih česama i praćenje aktivnosti na saniranju zagađenja.

Odbornik Ivan Joković je obrazložio zbog čega je predložio obrazovanje Komisije za preispitivanje svih radnji i svih akata vezanih za utvrđivanje odgovornosti izvršnih organa vlasti u vezi zagađenja arterskih česama.

ivan joković

„Sve je počelo tako, što je jedan, mladi čovek, Nikola Šarčević, prijavio i napisao prijavu protiv onog što se radi sa bušotinom kod Srbije – TIS. Protiv onog što su ti ljudi radili, a sve na štetu građana Zaječara. Poslednjih dana pojavljuju se oprečni stavovi, oprečna mišljanja, o ovom pitanju“, istakao je Joković i dodao:

„Imali smo izjavu ministra Antića koja je nedvosmislena, gde su radovi stopirani, gde je šteta naneta, gde se čak spominje i tužilaštvo. Grupa građana koja je prva otkrila šta se dešava sa bušotinom kod Srbije – TIS, je u saglasnosti sa tužilaštvom izvršila snimanje šta se radilo u toj bušotini“.

Odbornik Joković nastavio je dalje: „Investitor je dobio dozvolu da izvrši bušenje, i trebalo je da počne sa eksplotacijom vode od 40. metra od površine. Međutim, investitor je počeo od 11. metra.Voda mora tako da se eksploatiše da ne smeju da se mešaju horizonti. Horizonti su različiti slivovi vode, ima ih ukupno osam. I bušenje najviše sme da ide do 120 metara u dubinu. Investitor je otišao do 165 metara, to je kamera pokazala“.

Joković je zatim istakao da usled mešanja vode iz različitih horizonata, praktično dolazi do zagađenja, tako da je basen u kome je voda , sada zagađen.

„Grad Zaječar ima obavezu da reaguje na ovakvo stanje. Gledao sam izveštaj sa veća gde je konstatovano da je izveštaj iz Higijenskog zavoda nejasan, takođe sam video konferenciju u OKRUGU gde je republički inspektor rekao da je deset česama u gradu sa neispravnom vodom za piće“, rekao je Joković i dodao:

„Kod sebe imam dokumentaciju, gde svi tvrde da je voda na velikom broju česama u gradu neispravna za piće, i naša obaveza je da sprečimo i upozorimo građane da voda koju oni koriste nije ispravna za piće“.

Na kraju izlaganja Ivan Joković je rekao da je potrebno da Skupština grada Zaječara prati situaciju, tj incident koji se dogodio sa vodom u Zaječaru, i što pre se uradi sanacija štete koja je nastala.

Nakon izlaganja odbornika Jokovića, gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović objasnio je šta je grad Zaječar sve uradio oko ovog problema.

velimir ognjenović

„Koliko ja znam, grad Zaječar, rukovodstvo grada i većnici, dosta su se založili oko ovog problema. Ovim problemom se bavimo više meseci, održali smo nekoliko konferencija za medije, gde je veće zahtevalo da se izvrši analiza česama. Izveštaj je pokazao da je na jednoj česmi voda neispravna za piće, i da je potrebno da se to obeleži tablom“, istakao je gradonačelnik Ognjenović i dodao:

„Kada je krenuo problem sa Srbijom – TIS, nisam se slagao sa tim kako se oni ponašaju. Mi smo naložili da se sve prijavi inspekciji. Inspekcijskim nadzorom njima je zabranjen rad, a koliko ja sada imam informacija, njima će biti naloženo da se sve to konzervira, mislim na bušotinu, i dovede u prvobitno stanje“.

Gradonačelnik Ognjenović osvrnuo se i na izjavu ministra Antića.

„Nije mi jasno istupanje ministra Antića, i ne slažem se sa njim. Ne slažem se zato što sada istupa kod ovog problema, a zašto nije isto učinio kada smo kao grad imali kvotu za izgradnju VETROPARKA“, rekao je Ognjenović i dodao:

„Od izgradnje VETROPARKA grad bi sigurno imao oko 500.000 e na godišnjem nivou, da se taj vetropark ugovorio, ali tada ministar Antić nije reagovao“.

Za razliku od gradonačelnika koji se ne slaže sa izjavom ministra Antića, dr Mirko Nikolić, zamenik gradonačelnika je zadovoljan izjavom ministra.

mirko nikolić

„Problem česama je već duže vremena prisutan. Ja ću sada kao član gradskog veća ispred SPS-a, izneti naš stav i reći da smo mi zadovoljni izjavom ministra Antića, i smatramo da je upravo to korak ka rešavanju ovog problema“, istakao je dr Mirko Nikolić, zamenik gradonačelnika i dodao:

„Ministar je izneo precizne podatke, zato što je upoznat sa problematikom, i da je konstatovao i prepoznao značaj česama ne samo kao izvor vodosnabdevanja, već kao simbol grada, i šta gradu Zaječaru, česme znače“.

Zatim je zamenik gradonačelnika objasnio šta je sve uradio ministar Antić kako bi problem arterskih česama u gradu na Timoku bio rešen i objasnio razloge zašto neće podržati predlog za obrazovanje Komisije za preispitivanje svih radnji i svih akata vezanih za utvrđivanje odgovornosti izvršnih organa vlasti u vezi zagađenja arterskih česama i praćenje aktivnosti na saniranju zagađenja.

Zoran Jović načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove govorio je šta je inspekcija sve uradila po pitanju problema arterskih česama u Zaječaru.

zoran jović

„U jesen 2013. godine, mi smo uočili da su dovežene neke mašine na parkingu ispred hotela Srbija – TIS. Poslao sam komunalnu policiju odmah da se naloži obustava radova, zato što nije pokazan nikakav papir ili dokumenat, da mogu da se izvode radovi“, istakao je Zoran Jović načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove i dodao:

„Obavestili smo nadležna ministarstva, što nam je i bila obaveza, i 30.10. 2013. godine republički inspektor Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, donosi rešenje u kome se nalaže preduzeću Srbija – TIS, da podnese zahtev Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja radi izdavanja odobrenja za izvođenje istraživanja u svrsi eksploatacije resursa podzemnih voda, u skladu sa pravilnikom o sadržini projekta geoloških istraživanja elaborata o rezultatima istraživanja“

Stefan Zankov, predsednik Skupštine grada Zaječara obrazložio je zbog čega neće glasati za predlog odbornika Ivana Jokovića za obrazovanje Komisije za preispitivanje svih radnji i svih akata vezanih za utvrđivanje odgovornosti izvršnih organa vlasti u vezi zagađenja arterskih česama i praćenje aktivnosti na saniranju zagađenja.

stefan zankov

„Ovako formulisan predlog mi ne možemo da usvojimo, jer je većina nadležnosti na republičkom nivou, i ispada da mi treba da da ovde saslušavamo ministra Antića, njegove pomoćnike, republičke inspekcije, što je apsolutno problematično za njihovu nadležnost, i to u sastavu komisije kakvu je predložio predlagač, koja nije kompetentna ili stručna, a ja želim da se ovom temom bave stručni ljudi“, istakao je Stefan Zankov, predsednik Skupštine grada Zaječara i dodao:

„Ministar Antić nije pomenuo reč zagađenje vode. On je govorio o šteti i ogradio se u smislu da čeka kompletne izveštaje, i da onda izađe sa kompletnim podacima, da to ide ka tužilaštvu, kako bi odgovarao neko ako radio protiv interesa građana“.

Na glasanju osim tri odbornika opozicije i jednog odbornika vladajuće većine iz redova SDPS-a koji su bili za, svi ostali odbornici su bili uzdržani oko predloga Ivana Jokovića (Zajedno za Zaječar) za obrazovanje Komisije za preispitivanje svih radnji i svih akata vezanih za utvrđivanje odgovornosti izvršnih organa vlasti u vezi zagađenja arterskih česama i praćenje aktivnosti na saniranju zagađenja.

Kada se pogleda cela diskusija na kraju zaključak je ovakav: „Jedni u klin, drugi u ploču“

1 komentar

  • Eto, individue koje nemaju ma kakve veze sa eksploatacijom lezista i dubinskim istraznim busenjem daju sebi za pravo da to i kometarisu. G-din Sarcevic jeste mlad covek ali je on pre svega po vokaciji diplomirani inzenjer geologije , smer za hidrogeologiju.Ko ne zna, sada zna. U samom gradu Zajecaru ima diplomiranih inzenjera i geoloske i rudarske struke, sa zavrsenim visokom obrazovanjem na BU pre Bolonje. To su strucna lica koja ovakav dogadjaj mogu i trebaju komentarisati i svojim obrazovanjem i iskustvom pomoci da se problematicna busotina trajno tamponira, zacepi, osigura i zatvori za svaki vid dalje eksploatacije. Osim toga potrebno je krenuti od samog pocetka, odnosno od toga ko je , na koji nacin i kako formirao geoloski profil terena , sproveo istrazna busenja i utvrdio kolicinu, kvalitet i mocnost i izdasnost vodonosnih horizonata.

Dodaj komentar