fbpx
Politika

Ivan Joković: “Da bi grad mogao da se izvuče iz situacije u kojoj se nalazi mora hitno da se uradi rebalans budžeta”

Odbornička grupa Zajedno za Zaječar ima rešenje kako da izvuče grad iz teške situacije

Simbolično u 5 do 12 počela je danas konferencija za novinare odbornickre grupe „Zajedno za Zaječar – Ivan Joković“, kako bi se prema rečima Jokovića, iskoristili poslednji trenuci i povukli ozbiljni potezi da se grad spasi i da ne doživi kolaps.

„Odbornička grupa „Zajedno za Zaječar“ je sve vreme u Skupštini grada ukazivala na pogubne odluke koje je Skupština usvajala. Na žalost bili smo u pravu. Mi smo oštro kritikovali budžet koji je usvojen i čija je prihodna strana iznosila 2 milijarde i sto miliona dinara. Govorili smo da će vrlo brzo morati da bude urađ en rebalans budžeta i bili smo u pravu“, kaže Joković.

Prema rečima Ivana Jokovića, šefa odborničke grupe „Zajedno za Zaječar“, oko sto ljudi je u Zaječaru od početka godine ostalo bez posla.
„Među njima je 30 radnika koji su dobili otkaz u Fabrici kablova, bez posla su ostali i zaposleni u Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj zbog gašenja agencije u Zaječaru, što govori o odnosu prema Zaječaru“, ističe Joković.

Joković kaže da ne možemo da očekujemo da nam Republika pomogne parama, smatra da to nije realno, ali dodaje i da je dato dovoljno vremena da novac bude uplaćen na račun grada.

Ivan Joković i odbornička grupa „Zajedno za Zaječar“ imaju i konkretne predloge i rešenja.
„Da bi grad mogao da se izvuče iz situacije u kojoj se nalazi mora hitno da se uradi rebalans budžeta, kako bi se prihodna strana svela na milijardu i 400 milona dinara, a ne da iznosi 2 milijarde koliko je sada, kako bi direktni i indirektni korisnici budžeta znali sa koliko para raspolažu. Osim toga treba napraviti plan konsolidacije finansija grada“, kaže Joković i tvrdi da bi se poštovanjem svake stavke tog plana grad izvukao iz krize.

„Daćemo naš predlog rebalansa budžeta kao i predlog plana finansijske konsolidacije grada. Očekujemo da vladajuća većina promeni odnos prema opoziciji i da prihvati naše sugestije“, kaže Joković i dodaje:

„Ukoliko vladajuća većina nema želje da se usliše naše molbe, da se uradi rebalans budžeta i da se uradi plan finansijske konsolidacije daćemo predlog da na Skupštini grada tačka dnevnog reda bude razmatranje raspuštanja Skupštine grada sa predlogom predsedniku republičke Skupštine da u Zaječaru raspiše vanredne izbore.
Ukoliko Skupšina i izvršni organi ne preduzimaju ništa u gradu treba da se raspišu vanredni lokalni izbori, kao što je vladajuća većina na republičkom nivou raspisala parlametarne izbore“.

Joković kaže da će odbornička grupa „Zajedno za Zaječar“ predlog rebalansa budžeta uputiti da uđe u skupštinsku proceduru zajedno sa Planom finansijske konsolidacije i čekaće onoliko koliko predlaže poslovnik i Statut grada i zakon za zakazivanje sednice sa tim dnevnim redom, narednih 10 dana, ne više.
„Nakon toga ćemo uputiti predlog za razmatranje raspisivanja lokalnih vanrednih izbora na teritoriji grada Zaječara“, kažu u odborničkoj grupi „Zajedno za Zaječar“.

Doktor Predrag Diković smatra da su protekle dve i po godine borbe za grad Zajecar i za dobro gradjana bile uzaludne.
„Mi smo sve vreme trpeli teror vladajuce vecine nad masovnim otimanjem sredstava iz budzeta“, kaže Diković i podseća da je za dve i po godine 9 javniih predzeca u gradu ugašeno.
„Nekada je osnovan Prostor da bi se razvijao grad, da raste grad. Nama su sada sužene ulice, otete pare, ništa niko nije pokrenuo. Para i dalje nema, niko ne zna kako će i svi sede, ćute i gledaju.
To ne lici na Zaječarce. Podeseticu Vas da je odavde potekao Nikola Pašić, državnik koji je vodio celu Srbiju i Jugoslaviju napred i mi smo čuveni bili po ministrima unutrašnjih poslova, na žalost sada nema nikog, niko od ličnosti i institucija neće da se javi”, kaze Dikovic i dodaje:
“Sramota me je, stvarno me je sramota što ništa nisam mogao da uradim”.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar