fbpx
Društvo

ISTRAŽUJEMO!!! Evo kako izgleda obuka lica rezervnog sastava pešadijske čete Timočke Brigade!!! (FOTO)

U komandi za razvoj Timočke brigade na strelištu ”Krivul” nadomak Zaječara, u toku je višednevna obuka lica rezervnog sastava pešadijske čete Timočke brigade za više specijalnosti.

Pomenuta obuka ove godine, za razliku od prethodnih, sada traje 15 dana i realizuje se u periodu od 25. septembra do 9. oktobra.

 

Prema rečima  komandanta Komande za razvoj Timočke brigade, potpukovnika Vladice Vučkovića, reč je o planskoj obuci lica rezervnog sastava koji su na ratnom rasporedu u Timočkoj brigadi, a u okviru Plana obuke za 2017. godinu.

” Za razliku od ranijih godina kada su uglavnom pozivana lica rezervnog sastava na jednodnevne vojne vežbe, ove godine su stvoreni uslovi da se realizuje višednevna vojna vežba, prvenstveno u terenskim uslovima.

Strelište “”Krivul”,  odnosno poligon na kome realizujemo obuku ispunjava u potpunosti sve uslove za nesmetano realizaciju planiranih sadržaja, pa se tako i sam obuka izvodi u dva dela.

U prvom delu izvodi se individualna obuka (osnovna i specijalistička), da bi se u drugom delu nastavilo sad kolektivnim obučavanjem za izvršavanje namenskih zadataka”.

Komandant Vučković naglasio je da je osnovni cilj izvođenja ove obuke osposobljavanje rezervista za brojne specijalnosti koje su na ratnom rasporedu u pešadijskoj četi.

“U sastavu jedne pešadijske čete obučavamo više specijalnosti: strelac, snajperista, mitraljezac, puškomitraljezac, poslužioce na minobacačima, medicinske tehničare i vozače motornih vozila.

To inače specijalnosti koje su na ratnom rasporedu u pešadijskoj četi.

Izetno sam zadovoljan motivisanošću pripadnika rezervnog sastava za usvajanje sadržaja i njihovo prezentovanje tokom obuke, obzirom da veliki broj lica nije učestvovao na obuci od služenja vojnog roka, više desetina godina”, istakao je Vučković.

Danas je na strelištu “Krivul” organizovana i obuka rezervnih vojnih starešina Timočke brigade, a vojnici, podoficiri i oficiri iz rezervnog sastava u ovom periodu borave na obuci u jedinicama širom Srbije.

Pored osposobljavanja pešadijske čete u terenskim uslovima, u kasarni “Nikola Pašić” u Zaječaru u toku je višednevna obuka specijalnosti posebnog značaja, prvenstveno logističkih specijalnosti za izvršenje zadataka i obaveza u skladu sa ratnim rasporedom.

Na obuci se nalaze i lica čije su specijalnosti kuvar, automehaničar za motorna vozila i autoelektričar za motorna vozila.

Pogledajte našu galeriju fotografija:

1 komentar

Dodaj komentar