fbpx
Društvo Timočka krajina

ISTRAŽUJEMO: Da li je cena boravka u zaječarskim vrtićima povećana ili ne?

Svim roditeljima na teritoriji grada čija deca borave u neki od vrtića u Zaječaru minulih dana uručivani su aneksi ugovora o boravku deteta u Predškolskoj ustanovi “Đulići”. Odmah nakon toga usledile su i spekulacije da će cena boravka u zaječarskim vrtićima biti povećana ili ne, i šta ti aneksi zapravo znače?

Objašnjenje smo zatražili od direktorke vrtića Tanja Jovanović koja je izjavila sledeće:

” Donošenjem Rešenja o izmenama i dopuni Rešenja o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obazivanja u PU “Bulići” u Zaječaru i visine učešća roditelja u ceni usluga br.38-1 od 17.12.2018. godine, utvrđeno je učešće roditelja u fiksnom mesečnom iznosu u sledećim iznosima:

  • Za celodnevni boravak u mesečnom iznosu od 3.455,84 dinara;
  • Za celodnevni boravak PPP u mesečnom iznosu od 3.023,64 dinara;
  • Za poludnevni boravak u mesečnom iznosu od 1.722,42 dinara;
  • Za poludnevni PPP u mesečnom iznosu od 1.290,22 dinara.

Dnevna ekonomska cena po detetu shodno članu Pa ovog rešenja utvrđuje se deljenjem mesečne ekonomske cene po detetu sa brojem radnih dana u mesecu.

Korekcija dnevne cene za period septembar-novembar 2018. godine shodno odredbama Rešenja izvršiće se prilikom obračuna naknade za decembar mesec.

Pojedinačne mesečne korekcije biće iskazane u decembarskom računu a za utvrđeni iznos biće umanjen decembarski račun”, izjavila je direktorka Jovanović.

Dakle, kako se broj radnih dana u svakom mesecu tokom godine ponaosob razlikuje i dnevna cena za celodnevni boravak dece biće smanjivanja, odnosno korigovana po toj osnovi.

  • Pa će tako za mesec sa 19. radnih dana cena dnevnog boravka deteta iznositi 181,89 dinara
  • za mesec sa 20. radnih dana 172,79 dinara
  • za mesec sa 21. radnim danom 164,56 dinara
  • za mesec sa 22. radna dana 157,08 dinara
  • a za mesec za 23. radna dana 150,25 dinara.

Shodno tome, u decembru 2018. godine, kada je u pomenutom mesecu bio 21. radni dan dnevni boravak dece iznosio je 164,56 dinara, odnosno upola manja cena za dane kada je dete odsustvovalo.

Na roditeljskim sastancima koji su održani u ovoj predškolskoj ustanovi krajem protekle godine, svi roditelji čiji mališani borave u neki od vrtića u zaječaru upoznati su sa činjenicom da će u 2019. godini režim ishrane u potpunosti biti poboljšan.

Tako će, kako nezvanično saznajemo, od 1. marta 2019. godine umesto viršli, pašteta i ostale nezdrave hrane deci biti posluživano najfinije meso (poput pilećeg belog, pilećih prsa), a umesto konzervirane hrane, sveže ili zamrznuto povrće.

Jelovnik će samim tim biti mnogo bogatiji i zdraviji, a odnedavno je na meniju uvedena i užina više u 6 sati i 30 minuta, za svu decu koja u vrtić dođu mnogo pre 8 sati kada se služi doručak.

Promenjeni jelovnik kako nezvanično saznajemo trebalo bi da krene da se primenjuje od 1. marta 2019. godine o čemu će roditelji ali i šira javnost biti naknadno obavešteni.

Dodaj komentar