fbpx
Društvo

Inspekcija: Sutra počinje popis svih nelegalnih objekata -Gradjevinski inspektor odlučuje o rušenju nelegalnih objekata

foto: radiomagnum.rs

Od četvrtka, 14. januara, komisija će popisivati nelegalno izgrađene objekte.

Tim povodom danas je održan sastanak članova komisija za popis objekata za ozakonjenje, po nedavno usvojenom zakonu.

Zoran Jović, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju rekao je danas koji su propisi i uslovi koji predvidja novi zakon o ozakonjenju objekata, koje su obaveze nadležnih organa kao i obaveze vlasnika objekata.
„Svi objekti koji su sagradjeni bez gradjevinske dozvole i odobrenja nadležnog gradskog organa moraju biti popisani. Komisija je, prema propisima novog zakona, u obavezi da izadje na teren i izvrši popis svih nelegalnih objekata na teritoriji grada Zaječara, a svi vlasnici ovakvih objekata moraju imati kopiju plana katastarske parcele, ulicu i kućni broj, dimenzije objekta, spratnost kao i namenu objekta“, rekao je Jović.

-Ukoliko je objekat sagradjen bez potrebnih dozvola gradjevinski inspektor, na osnovu popisnog lista i prikupljenih podataka, donosi rešenje o rušenju ovakvog objekta, a zatim se to rešenje dostavlja Odeljenju za urbanizam, gradjevinske i komunalno-stambene poslove koje je po zakonu dužno da odmah pristupi legalizaciji objekta. U slučaju nemogućnosti legalizacije iz razloga propisanih zakonom kao i u slučaju da vlasnik odbije da pokrene postupak ozakonjenja i ne dobije rešenje da objekat može biti upisan u zemljišne knjige, nadležni gradjevinski inspektor donosi rešenje o rušenju takvog objekta, objašnjava Jović.

Zakon o ozakonjenju objekata stupio je na snagu 27. novembra 2015. godine. Njime se uređuju uslovi, postupak i način ozakonjenja objekata, odnosno delova objekta izgrađenih bez građevinske dozvole, pravne posledice ozakonjenja, kao i druga pitanja od značaja za ozakonjenje objekata.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar