fbpx
Društvo Izdvajamo

In memoriam: Preminuo Dr Dragiša Filimonović

U 88. godini života preminuo je prof. dr Dragiša Filimonović specijalista oftalmolog, profesor Medicinskog fakulteta, ministar zdravlja i predsednik opštine Zaječar. Ostaće upamćen kao vrstan stručnjak, filantrop i veliki ljubitelj kulture.

Dr Dragiša Filimonović je rođen1931. godine u selu Donja Jošannca, Opština Blace.

Nakon završenog Medicinskog fakulteta počeo je da radi u Doma zdravlja u Zaječaru, gde je bio upravnik od 1961 do 1963.godine, kada je dobio specijalizaciju iz oftalmologije za Medicinski cenatar u Zaječaru. Specijalizaciju je zavrsio1965.godine na Očnoj klinici u Beogradu i vratio se na očno odeljenje u Zaječaru koje je bilo jedino u regionu i zbrinjavalo je u stacionaru sve pacijente tog područja. U profesionalnoj oftalmološkoj karijeri bavio se posebno traumatizmom oka, koji je u to vreme bio među prvima kao uzrok slepila iz čega je proistekao magistarski rad i doktorska disertacija. Nabavljen je operacioni mikroskop, prvi u Srbiji posle Očne klinike u Beogradu i razvijena mikrohirurgija oka.

Za direktora Medicinskog centra u Zaječaru izabran je 1967. godine. Stipendiju Svetske zdravstvene organizacije za međunarodnu školu u Moskvi dobio je 1970. godine, a nakon završetka zvanje eksperta Svetske zdravstvene organizacije za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene službe. Po povratku iz Moskve ponovo preuzima dužnost direktora Medicinskog centra u Zaječaru.

Dr Dragiša Filimonović je 1982. god. izabran za predsednika SO Zaječar i volonterski je radio do 1986.godine. Njegovim zalaganjem tokom rada u opštini rešen je problem vodosnabdevanja. Uz pomoć samodoprinosa građana, Vlade Srbije preko Vodoprivredne zajednice, rešeno je pitanje izgradnje brane, cevovoda i fabrike vode čime su stvoreni uslovi da svi građani opštine, kao i privredne organizacije dobiju vodu.

Bio je član predsedništva Konferencije gradova Srbije i Jugoslavije. Savezni poslanik socijalno-zdravstvenog veća u periodu 1970-1974.god.

Za vanrednog profesora iz oftalmologije na Medicinskom fakultetu u Nišu izabran je 1986. godine. Iste godine izabran je i za Ministra zdravlja Republike Srbije gde je ostao do 1990.g. Na očnoj klinici Medicinskog fakulteta u Beogradu je bio načelnik polikliničko-dijagnostičke službe, a na Medicinskom fakultetu u Nišu redovni profesor i predsednik ispitne specijalističke komisije. Bio je redovni član Srpskog lekarskog društva i predsednik Oftalmološke sekcije.

Publikovao je i saopštio 70 radova iz oblasti oftalmologije na domaćim i međunarodnim skupovima. Nosilac je Ordena rada sa zlatnim vencem i dobitnik septembarske nagrade Opštine Zaječar kao i velikog broja plaketa i priznanja od strukovnih ogranizacija. Drugo godina je radio u privatnoj praksi.

Komemorativni skup povodom smrti Dr Dragiše Filimonovića biće održan u subotu, 2. novembra u amfiteatru Doma zdravlja Zaječar, a sahrana će se obaviti u nedelju 3. novembra na starom zaječarskom groblju.

 

7 komentara

Dodaj komentar