fbpx

In memoriam: Preminuo Dr Dragiša Filimonović

Preporuka:

Kod Salaša uhapšene osobe koje su krijumčarile migrante

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa graničnom policijom, uhapsili su V. J. (1982), M. M. (1968)...

Kod Kladovljanina pronađeno 9 kilograma droge

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kladovu, u saradnji sa policijom u Beogradu, zaplenili su više od devet kilograma raznih...

Danas je Sveti Jovan

Sveti Jovan Krstitelj proslavlja se nekoliko puta u godini, ali krsna slava slavi se 20. januara. Sveti Jovan je uzor...
- Reklama -

U 88. godini života preminuo je prof. dr Dragiša Filimonović specijalista oftalmolog, profesor Medicinskog fakulteta, ministar zdravlja i predsednik opštine Zaječar. Ostaće upamćen kao vrstan stručnjak, filantrop i veliki ljubitelj kulture.

Dr Dragiša Filimonović je rođen1931. godine u selu Donja Jošannca, Opština Blace.

Nakon završenog Medicinskog fakulteta počeo je da radi u Doma zdravlja u Zaječaru, gde je bio upravnik od 1961 do 1963.godine, kada je dobio specijalizaciju iz oftalmologije za Medicinski cenatar u Zaječaru. Specijalizaciju je zavrsio1965.godine na Očnoj klinici u Beogradu i vratio se na očno odeljenje u Zaječaru koje je bilo jedino u regionu i zbrinjavalo je u stacionaru sve pacijente tog područja. U profesionalnoj oftalmološkoj karijeri bavio se posebno traumatizmom oka, koji je u to vreme bio među prvima kao uzrok slepila iz čega je proistekao magistarski rad i doktorska disertacija. Nabavljen je operacioni mikroskop, prvi u Srbiji posle Očne klinike u Beogradu i razvijena mikrohirurgija oka.

Za direktora Medicinskog centra u Zaječaru izabran je 1967. godine. Stipendiju Svetske zdravstvene organizacije za međunarodnu školu u Moskvi dobio je 1970. godine, a nakon završetka zvanje eksperta Svetske zdravstvene organizacije za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene službe. Po povratku iz Moskve ponovo preuzima dužnost direktora Medicinskog centra u Zaječaru.

Dr Dragiša Filimonović je 1982. god. izabran za predsednika SO Zaječar i volonterski je radio do 1986.godine. Njegovim zalaganjem tokom rada u opštini rešen je problem vodosnabdevanja. Uz pomoć samodoprinosa građana, Vlade Srbije preko Vodoprivredne zajednice, rešeno je pitanje izgradnje brane, cevovoda i fabrike vode čime su stvoreni uslovi da svi građani opštine, kao i privredne organizacije dobiju vodu.

Bio je član predsedništva Konferencije gradova Srbije i Jugoslavije. Savezni poslanik socijalno-zdravstvenog veća u periodu 1970-1974.god.

Za vanrednog profesora iz oftalmologije na Medicinskom fakultetu u Nišu izabran je 1986. godine. Iste godine izabran je i za Ministra zdravlja Republike Srbije gde je ostao do 1990.g. Na očnoj klinici Medicinskog fakulteta u Beogradu je bio načelnik polikliničko-dijagnostičke službe, a na Medicinskom fakultetu u Nišu redovni profesor i predsednik ispitne specijalističke komisije. Bio je redovni član Srpskog lekarskog društva i predsednik Oftalmološke sekcije.

Publikovao je i saopštio 70 radova iz oblasti oftalmologije na domaćim i međunarodnim skupovima. Nosilac je Ordena rada sa zlatnim vencem i dobitnik septembarske nagrade Opštine Zaječar kao i velikog broja plaketa i priznanja od strukovnih ogranizacija. Drugo godina je radio u privatnoj praksi.

Komemorativni skup povodom smrti Dr Dragiše Filimonovića biće održan u subotu, 2. novembra u amfiteatru Doma zdravlja Zaječar, a sahrana će se obaviti u nedelju 3. novembra na starom zaječarskom groblju.

 

- Reklama -

7 KOMENTARA

  1. Lekar je onoliko dobar koliko ostavi za sobom casno potomstvo. Jasno je da je Dr Filimonovic izkljucivo bio rezimski profesionalac sto uglavnom ne cini uspesnog strucnjaka. Bahata cerka dr Filimonovica je bila pod istragom javnog tuzilastva 2008. zbog uzrokovanja surove smrti mladica od 25 godina, Vlaha. Sudjenje je odoocelo da bi zatim odugovlacenjem slucaj „zastareo“. Sin dr Filimonovica je arogantan, neprijatan kao lekar sa stavom omalozavanja svakoga. Supruga doktora Filimonovica je tek posebna prica u zdravstvu naseg grada. Humanost cini coveka i razvija lekara dok dobrovoljno biti gradonacelnik je nepostojeci termin u politici.

  2. Uz podatke koje su u In Memorium tekstu dali doktori Filimonovici dodajemo da je svoju cerku naucio da ucenjuje kao i da izbrise tragove jer na Google nema podatka o smrtnom ishodu nesavesnog lecenja pod dr Mirjana Filimonovic vec je u novinskim clancima o ubistvu nazivaju samo dr Mima Filimonovic gde je takodje izostavljeno cerka bivseg Ministra Zdravlja. In Memorium.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Bez grejanja dve zgrade u Požarevačkoj ulici

Zbog havarije na vrelovodu obustavljena je isporuka toplotne energije u zgradama Požarevačka A5 i Požarevačka A6. Radovi na otklanjanju kvara su u toku, nastavak grejanja...

Sudar kod Gamzigradske banje

Na magistralnom putu Zaječar – Paraćin, kod Gamzigradske banje nešto posle 12 sati došlo je do sudara kamiona i automobila marke "alfa romeo". Prema...

Sindikati prosvete traže veće plate

Reprezentativni sindikati u obrazovanju uputili su zahtev Vladi Srbije za hitnu korekciju koeficijenata na osnovu kojih se izračunavaju plate, prenosi mediji. Sindikat obrazovanja Srbije, Granski...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: