Aktivisti ekolozi, planinari i običnio građani iz više srpskih gradova, ali i iz Pirota, organizovali su protest, tačnije narodni zbor „Reci ne za MHE“, usmeren protiv izgradnje mini centrala na staroplaninskim vodama, ali i na vodotokovima širom Srbije.

Par hiljada ljudi okupljenih na Crvenom trgu u Pirotu, u nedelju 2. septembra poručilo je nadležnima da neće dozvoliti izgradnju mini centrala koje su velika opasnost po životnu sredinu i zagađivači u svakom pogledu, a od njihove izgradnje korist imaju samo pojedinci.

Podršku zboru „Reci NE za MHE“ dali su i predstavnici Udruženja rekreativnih  ribolovaca „Ribolovac“ iz Zaječara, uz poruku da građani Srbije moraju da znaju da je izgradnja Mini hidro elektrana potpuno pogrešan pristup za proizvodnju obnovljive energije.

“ Takvi objekti sistemu EPS-a doprinose veoma malo, a veliki su zagađivači i proizvode nemerljive ekološke štete.

Pravi cilj izgradnje MHE je bogaćenje pojedinaca i interesnih grupa, a to bogaćenje plaćaju svi građani Srbije“, rekao je uz ostalo dekan Šumarskog fakulteta u beogradu Ratko Ristić, a saglasili su se svi prisutni na skupu.

„Volimo Staru planinu, ali i sve druge planine u Srbiji i nećemo dozvoliti da se nastavi talas izgradnje mini centrala nigde pa ni ovde u Parku prirode, gde su intervencije ovog tipa zabranjene.

Ne damo naše reke privatnom kapitalu niti bilo kakvim investitorima.

Ako neko želi da investira na planini, neka kupi par hiljada ovaca, koza ili goveda i to će svima biti isplativo. Protiv toga se nećemo buniti. Ne damo reke“, zaključila je jedna aktivistkinja i podsetila na mnogobrojn e primere reka koje su nestale kada su na njima podignure mini centrale.

Organizatori skupa koji je protekao bez incidenta su Savez mesnih zajednica dvadesetak staroplaninskih sela i internet grupa „Odbranimo reke Stare planine“.

izvor: zaječar online / novosti.rs

Foto: Miodrag Petrovic – privatna arhiva i Vojvođanska zelena inicijativa

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here