Društvo Izdvajamo

Roditelji učestvuju u uređenju zaječarskih vrtića (FOTO)

U skoro svim vrtićima Predškolske ustanove „Đulići“ u Zaječaru otpočele su akcije uređenja dvorišta u kojima pored aktivne uloge vaspitača i dece, veliku podršku pružaju i sami roditelji. Tako je nedavno, upravo na inicijativu roditelja, asfaltiran deo dvorišta u vrtiću „Zdravac“, dok su dvorišta ostalih vrtića upotpunjena brojnim kreativnim sadržajima.

Kreiranje i osmišljavanje nove ponude u predškolskim ustanovama postavlja izazov, ali i otvara nove mogućnosti u domenu saradnje sa porodicama.

Tanja Jovanović, direktorka Predškolske ustanove „Đulići“ smatra da je saradnja između roditelja i zajednice od krucijalne važnosti za uspešnu socijalnu inkluziju, jer tako svi zajedno učestvuju u aktivnostima vezanim za učenje i odrastanje dece.

„Pripremajući se za primenu novih Osnova programa simbolično nazvanih „Godine uzleta“ u svim vrtićima PU „ĐULIĆI“ održane su akcije uređenja dvorišta sa roditeljima. Cilj akcije bio je građenje odnosa na relaciji dete-vaspitrač-porodica kroz građenje podsticajne fizičke sredine.

Prateći interesovanje dece, prikupljajući predmete iz realnog okruženja i unutrašnji prostori vrtića će ubuduće biti podložni stalnim promenama, a sve u cilju podsticaja dečiieg razvoja“, kaže direktorka Jovanović.

Roditelji čija deca idu u vrtić „Zdravac“, na sopstvenu inicijativu, došli su na ideju da zajednički prikupe novac po sistemu „da svako da koliko ima“ i upotrebe ga za asfaltiranje dela dvorišta.

„Ideja da se novac upotrebi za asfaltiranje dela dvorišta na ulazu i pristupnih staza bila je zajednička, jer smo hteli da učinimo jedno dobro delo i olakšamo deci da se slobodnije kreću i uživaju u igri. To je samo mali doprinos nas kao roditelja“, kaže mama malog Janka.

Da li je novac zaista skupljan na „dobrovoljnoj“ bazi?

Neki od roditelja čija deca idu u vrtić „Zdravac“ tvrde da skupljanje novca za uređenje dvorišta nije baš bilo na skroz „dobrovoljnoj“ bazi.

„Bilo je nekih roditelja koji možda novac nisu imali ili nisu mogli da daju, pa su ih putem „Viber grupe“ pojedini stalno opominjali kako bi novac trebalo da daju.

U početku se nije ni znalo na šta će novac biti utrošen, pa je na kraju rešeno da bude asfaltirano dvorište.

Mnogi su idejom bili nezadovoljni, jer su smatrali da to nije posao roditelja, već grada ili države“, kaže majka koja je želela da ostane anonimna.

Prema njenim rečima, većina roditelja tvrdi da nikada ne bi dala novac da je unapred znala da će biti utrošen na asfaltiranje dvorišta.

Roditelji počeli da iniciraju dešavanja na nivou grupe

Željka Stanković, vaspitačica u vrtiću „Zdravac“ smatra da je kontinuirana saradnja roditelja i vrtića neophodna za pravilan razvoj i napredovanje deteta.

Prema njenim rečima, kvalitet saradnje sa roditeljima dostigao je viši nivo onog trenutka kada su roditelji počeli da iniciraju dešavanja na nivou grupe, a ne samo da prihvataju predloge i uključuju se na inicijativu vaspitača u život i rad grupe.

„U vrtiću „Zdravac“ roditelji su procenili da prvo odradimo podlogu za igru, a posle ćemo sve polako.

Sakupljali smo gume, bake su sile šatore, roditelji su donirali različite materijale koje koristimo shodno potrebama dece.

S obzirom da je dvorište veliko koristimo sve raspoložive prostore.

U svakom dvorištu vrtića nisu prioriteti ni ljuljaške ni klackalice, čak ni taj pesak i ako ga deca vole, nego im je potreban prostor gde mogu da se okupljaju i druže“, kaže Stanković.

U Predškolskoj ustanovi „Đulići“ smatraju da roditelji treba da dobiju poruku da je njihovo mišljenje važno, da se poštuje i da odluke donose zajednički. U tom smislu potrebno je roditeljima predstaviti sve mogućnosti koje postoje, biti otvoren za ideje koje imaju, jer donošenje zajedničkih odluka razvija kod svih veći stepen odgovornosti i povećava osećaj pripadanja zajednici. A taj osećaj se kasnije, svakako, prenosi i na decu.

Pogledajte koje su sve kreativne ideje roditelji pretočili u prava remek dela:

Dodaj komentar