Društvo

USPEŠNO ORGANIZOVAN BOŽIĆNI USPON: Preko hiljadu planinara 13. januara osvojilo RTANJ!

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U subotu 13. januara u podnožiju planine Rtanj okupili su se planinari iz Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, u želji da po 35. put pokore najviši vrh ove zagonetne planine.

Republička akcija „Božićni uspon na Rtanj“ organizovana je od strane Omladinskog planinarsko smučarskog društva „Dragan Radosavljević“ iz Zaječara, a pod pokroviteljstvom zaječarskog Sportskog saveza, Grada Zaječara i Planinarskog saveza Srbije.

Iako su vremenski uslovi bili krajnje surovi, a udari vetra, niska oblačnost i magla ostavljali su jako malo nade za uspešan uspon, preko 1000 planinara iz svih krajeva srbije i regiona krenulo je ka vrhu severnom i južnom stranom u ranim jutarnjim časovima.

Klizava staza, smanjena vidljivost, u velikoj meri otežavali su kretanje planinara, a na pojedinim deonicama staza kretanje je bilo moguće samo uz pomoć užadi i uz asistenciju Gorske službe spasavanja.

Ipak, ni ledeni vetar, ni zaleđena staza, ni drugi brojni izazovi sa kojima su se planinari suočili u subotu, nisu umanjili veličanstvenost ove akcije koja već 35 godina predstavlja jednu od ako ne i najatraktivniju zimsku planinarsku akciju u našem regionu.

I ove godine uspon je realizovan iz dva pravca:

1. Od separacije Mirovo, severnom stranom. Ovaj pravac bio je teži i zahtevao je dobru fizičku spremnost. Staza je, inače, vrlo živopisna, lepša od južne, a po težini odgovara usponu na Trem u zimskim uslovima.

2. Južnom stranom, od naselja Rtanj. Ovaj pravac bio je lakši.

Pogledajte galeriju fotografija:

Dodaj komentar