Društvo Timočka krajina

Hoće li Istočna Srbija napokon dobiti Regionalni centar za upravljanje otpadom „Halovo“?!

ilustracija

Od kako je 2015. godine Zaječar posetila tadašnja Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Stana Božović i najavila da će deponija u Halovu biti izgrađena do 2020. godine do skora ništa po tom pitanju nije urađeno.

Da problem sa otpadom u Zaječaru, Boru, Majdanpeku, Kladovu, Negotinu, Knjaževcu i Boljevcu mora biti podhitno rešen jer ugrožava živote preko 200.000 stanovnika saglasili su se i predstavnici Koordinacionog odbora za realizaciju Sporazuma o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom u Zaječaru koji su se sastali u martu ove godine i konstatovali da je izgradnja deponije u selu Halovo jedino je moguće rešenje ovog problema.

Tako je početkom marta 2018. godine ponovo aktuelizovano pitanje izgradnje deponije u selu Halovo, i doneta odluka o početku realizacije procesa javno-privatnog partnerstva.

radiomagnum.rs

Tom prilikom je i grad Zaječar zvanično podneo Ministarstvu životne sredine Izveštaj o Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Regionalnog plana upravljanja otpadom za gradove Zaječar i Bor i opštine: Majdanpek, Kladovo, Negotin, Knjaževac i Boljevac.

Pomenuto ministarstvo je nedavno dalo saglasnost na pomenuti izveštaj, a iz Ministarstva je takodje najavljeno i da će do kraja meseca dati i saglasnost na Regionalni plan upravljanja otpadom.

Da se aktivnosti na uspostavljanju Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Halovo“ odvijaju planiranom dinamikom saopštili su danas i predstavnici Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije, uz konstataciju da će izgradnja pomenutog centra značajno doprineti rešavanju problema upravljanja komunalnim otpadom u našem regionu, u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije i EU.

“Grad Zaječar i lokalne samouprave koji su partneri na projektu privode kraju proces zajedničke javne nabavke konsultantskih usluga za javno-privatno partnerstvo u procesu odabira privatnog partnera – operatera budućeg Regionalnog centra za upravljanje otpadom. Očekuje se potpisivanje ugovora do kraja meseca”, najavljuju u RARIS-u.

Oni najavljuju i da će uskoro biti održan sastanak Koordinacionog odbora za realizaciju Sporazuma o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom između grada Zaječara i Bora, opština: Majdanpek, Kladovo, Negotin, Knjaževac i Boljevac, na kojem će se dogovoriti naredni koraci u ovom važnom regionalnom projektu.

1 komentar

Dodaj komentar