Hronika

Gordani Živković posthumno nagrada za životno delo

FOTO: FB

Gordani Živković, dugogodišnjoj direktorki zaječarskog muzeja, posthumno je dodeljena Nagrada za životno delo “Borivoje Drobnjaković”. Nagradu je povodom 118 godina samostalnog rad dodelio Etnografski muzej u Beogradu za Gordanin ukupan izuzetan doprinos u oblasti etnološke muzeologije.

Gordana Živković je duže od tri decenije uspešno vodila Narodni muzej “Zaječar”. Bila je etnolog i muzejski savetnik, a svojim radom, posebno proučavanjem etnomedicine u Timočkoj krajini, dala je ogroman doprinos etnološkoj nauci.

Bavila se proučavanjem tradicionalne kulture Zaječara i okoline sa posebnim osvrtom na duhovnu kulturu ovog kraja. Sarađivala je sa eminentnim stručnjacima kao što su Nikola Pantelić, Slobodan Zečević, Petar Vlahović, Srebrica Knežević…

Svoje radove objavljivala je u Glasniku Etnografskog muzeja, u Zborniku za proučavanje zdravstvene kulture, Svrljiškom zborniku radova, časopisu Razvitak i mnogim drugim publikacijama. Duže od tri decenije uspešno je vodila Narodni muzej „Zaječar“.

Gordana Živković je nosilac mnogih nagrada i priznanja, među kojima je i Septembarska nagrada Grada Zaječara.

Preminula je 25. januara ove godine.

Dodaj komentar