fbpx
Društvo

Godinu dana angažovanja Zajedničkih snaga Vojske i MUP-a: Sprečeno preko 20.000 ilegalinih upada migranata na teritoriju Srbije! (FOTO GALERIJA)

Navršilo se tačno godinu dana od kada je Vlada Republike Srbije donela odluku o formiranju zajedničkih snaga vojske i policije sa ciljem zaštite granica naše zemlje od ulaska ilegalnih migranata kao i onemogućavanje aktivnosti krijumčara ljudi u zonama odgovornosti.

Tim povodom ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i načelnik Uprave granične policije general Milenko Božović posetili su danas kasarnu „Nikola Pašić“ u Zaječaru.

Državne zvaničnike u ime grada Zaječara u kasarni „Nikola Pašić“ između ostalih dočekali i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i načelnik zaječarskog Upravnog okruga Vladan Paunović.

Nakon radnog sastanka u svečanoj sali zaječarske kasarne ministar odbrane sa generalima obišao je i pripadnike Zajedničkih snaga Vojske Srbije i MUP Republike Srbije, angažovane na obezbeđenju državne granice na Vrškoj Čuki, gde su ih pripadnici Zajedničkih snaga upoznali sa svojim načinom rada i simulirali pokaznu vežbu hvatanja migranata.

Minisatar odbrane Aleksandar Vulin u svom obraćanju je istakao da je zadovoljan postignutim rezultatima pripadnika Zajedničkih snaga vojske i policije i da je od početka njihovog angažovanja za samo godinu dana ukupno otkriveno 21.412 ilegalnih migranata.

„Moram da istaknem da je u protekloj godini od prelaska državne granice odustalo 20.115 migranata, a u prihvatni kamp Preševo smešteno je 1.297 lica.

Zajedničke snage zajedno sa područnim organima ministarstva unutrašnjih poslova od početka angažovanja sprečili su 128 pokušaja krijumčarenja procesuirano je 147 krijumčara za pokušaj krijumčarenjaa 1993 lica.

Najveći broj pokušaja za ilegalni prelazak državne granice registrovan je iz pravca Makedonije i iz pravca Bugarske, upravo u graničnim zonama kod Zaječara i Dimitrovgrada.

Sama pojava pripadnika vojske i policije na granici odlučujuće je uticala da se intenzitet pokušaja ilegalnih prelazaka drastično smanji u poređenju sa periodom od pre godinu dana.

I zato svaki put kada pomislimo da nam je ulaganje u vojsku i policiju previše i da je preskupo imati svoju vojsku I dobro opremljenu i obučenu policiju dobro razmislite koliko bi nas sada koštalo da se na teritoriji Republike Srbije nalazi 20.167 ilegalnih migranata više, a zahvaljujući njihovom radu ima ih samo 5.071.

Baš zato pripadnici vojske i policije moraju da oseti poboljšanje njihovog materijalnog položaja i njihove porodice osete benefit njihovog rada i zalaganja„, istakao je ministar Vulin.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da su, kao i bezbroj puta do sada pripadnici oba ministarstva dokazali da su sposobni da očuvaju bezbednost naše zemlje.

Diković je naglasio da su 22. jula 2016. pripadnici zajedničkih snaga preuzeli odgovornost za obezbeđenje 464 kilometara državne granice prema Republici Bugarskoj i Republici Makedoniji.

„Naši pripadnici ulažu napore kako bi ove zadatke izvršili na najbolji mogući način čuvajući ugled Vojske Srbije i države Srbije i poštujući zakone.

Dovoljno je videti ovako dobre i motivisane ljude i odajem još jedno priznanje pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova na dobrom radu“, istakao je general Diković.

Načelnik Uprave granične policije general Milenko Božović da već godinu dana na ovim prostorima pripadnici udruženih snaga praktično pokazuju Jedinstvo državnih organa vlasti i vojske i policije.

„Na zadovoljstvo pre svega naših građana zaštitili smo zajednički državnu granicu, obezbedili da bude što manji broj migranata u Republici Srbiji, a time i obezbedili javni red i mir.

Nastavićemo i u narednom periodu da sarađujemo, a pripadnici vojske i policije sa svim organizacionim jedinicama na ovim prostorima izvršavaće najuspešniji moguće poverene zadatke“, naglasio je Božović.

Ministar Vulin u pratnji generala i drugih pripadnika vojske i policije obišli su i komandu Sektora „B” i posednuti objekat „RTB Bor”.

Ministar odbrane je na kraju posete naglasio da će angažovanje zajedničkih snaga vojske i policije trajati dokle god bude potrebe za njim i dok nadležni organi ne donesu odgovarajuće odluke.

Pogledajte galeriju fotografija:

 

Dodaj komentar