Društvo

Gimnazija dobila sredstva za opremanje i aktivnosti STEM kluba

Centar za promociju nauke je u ponedeljak, 11. jula 2022. godine, u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu organizovao dodelu priznanja organizacijama i pojedincima čiji su projekti odobreni na Javnom pozivu za finansiranje projekata promocije nauke. Jedan od odobrenih projekata bio je upravo projekat Gimnazije iz Zaječara.

Zaječarskoj Gimnaziji dodeljena su novčana sredstva u iznosu od 184.000 dinara, za opremanje i aktivnosti STEM kluba.

Na ovogodišnji Javni poziv CPN prijavljeno je više od 150 projekta. Od toga, finansirano je 15 projekata koji će se realizovati u naučnim klubovima širom naše zemlje, kao i 24 projekta koji nauku komuniciraju i promovišu na najrazličitije načine. Odabrani projekti predstavljaju originalne ideje, koje će se realizovati tokom naredne godine. Pored toga, zahvalnice su dobili i predstavnici 10 naučnih klubova aktivnih širom Srbije, koji su pripremili svoje godišnje programe.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je dobitnicima priznanja za doprinos promociji nauke u Srbiji, koje dodeljuje Centar za promociju nauke.

„Okupili smo se da proslavimo Dan nauke u Srbiji, koji obeležavamo 10. jula svake godine na dan rođenja našeg velikog naučnika Nikole Tesle i pozdravimo ovogodišnje pojedince i organizacije, njih 39, koji će se pridružiti našim naporima da nauku približimo građanima“, rekao je ministar.

Od 2011. godine do danas, kako je rekao, ukupno je odobreno i finansirano 711 projekata sa više od 135 miliona dinara.

„Za sve ove godine, zahvaljujući ovim projektima, više od 2 miliona građana, različitih generacija, imalo je priliku da se približi nauci“, rekao je ministar Ružić.

Dodaj komentar