Naslovna Vesti Politika FORMIRANJE NOVE ODBORNIČKE GRUPE „SVI ZA ZAJEČAR“ ZASENILO SEDNICU ZAJEČARSKOG PARLAMENTA (VIDEO)

FORMIRANJE NOVE ODBORNIČKE GRUPE „SVI ZA ZAJEČAR“ ZASENILO SEDNICU ZAJEČARSKOG PARLAMENTA (VIDEO)

0

Današnje zasedanje Skupštine grada može se reći da je bilo u senci formiranja nove Odborničke grupe „Svi za Zaječar“.

Odbornike je na početku sednice, koja je počela sa zakašnjenjem od dvadesetak minuta, o formiranju nove Odborničke grupe „Svi za Zaječar“ obavestio predsednik Skupštine grada Stefan Zankov.

A zbog čega je sednica kasnila, kao i to šta se dešavalo iza zatvorenih vrata, objasnio je predsednik Skupštine Stefan Zankov, koji se nakon sednice obratio medijima.

Naime, kako objašnjava, radi se o političkim i bitnim stvarima, ali i o onim drugim stvarima ko je njega, kako kaže, ne zanimaju.

Novu odborničku grupu čine Saša Radulović, Dejan Zdravković, Saša Mirković, Vesna Mitrović, Sanja Petrović i Saša Jovanović, a šef nove odborničke grupe „Svi za Zaječar“ je Saša Radulović.

Na današnjoj sednici, između ostalog usvojena je i dopuna Odluke o snabdevanju vodom za piće na teritoriji grada Zaječara kao i dopuna Odluke o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća „Zaječarparking“ Zaječar.

Naime, ovom odlukom Javnom komunalnom preduzeću „Zaječarparking“ dodaju se delatnosti izgradnja puteva i auto puteva, kao i arhitektonske i inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje.

Odbornici su usvojili i dopunu Odluke o utvrđivanju visine boravišne takse, Predlog programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Zaječara za 2016. i 2017. godinu, Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Program poslovanja JKP Higijena za 2017. godinu, kao i o Predlog rešenja o imenovanju direktora JKP Higijena.

Za direktora ovog preduzeća imenovan je Bojan Trandafilović, diplomirani ekonomista.

Danas je usvojen i Predlog rešenja o izmeni Rešenja o imenovanju predsednika, članova i sekretara Gradske izborne komisije grada Zaječara u stalnom sastavu i njihovih zamenika, kao i rešenja o imenovanju i razrešenju članova školskog odbora Gimnazije u Zaječaru.

Poslednja tačka dnevnog reda bio je Predlog odluke o izmeni i dopuni Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Zaječaru.

A upravo u prilog priči, je i diskusija Ivana Jokovića, šefa Odborničke grupe „Zajedno za Zaječar“.

Naime, Joković je Skupštini grada Zaječara podneo Predlog Odluke o izmeni i dopuni Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Zaječaru, koji Gradsko veće nije prihvatilo.

Kako stoji u mišljenju Gradskog veća, članom 21. Zakona o političkim strankama je propisano da je članstvo u političkoj stranci slobodno i dobrovoljno, a izmena i dopuna Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Zaječaru, koju je predložio odbornik Ivan Joković, bila bi suprotna Ustavu Republike Srbije i Zakonu o političkim strankama.

„Na prethodnoj sednici usvojili smo Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave. Tim kodeksom je predviđeno da su funkcioneri lokalne samouprave obavezni da poštuju volju birača. Ako odbornici poštuju volju birača oni neće iz jednog tabora u drugi posle izbora. Dakle ovo što sam ja predložio odnosi se na preletače, odnosi se na one koji menjaju izbornu volju građana“, rekao je Joković.

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here