fbpx
Društvo

Filozofija se vraća na velika vrata među borske đake

Ivan Vučković, profesor filozofije; FOTO: privatna arhiva

Za ljubitelje filozofije, retorike, mišljenja i polemike, u Boru će do kraja godine početi sa radom mala gradska filozofska škola otvorenog tipa namenjena osnovcima i srednjoškolcima. Njen osnivač je Ivan Vučković, profesor filozofije u Boru. Ideju za pokretanje ovako zanimljivog projekta, najdraži profesor borskih đaka pronašao je u samim đacima.

Naime, pod njegovim mentorstvom borski đaci pisali su filozofske eseje i osvajali brojne nagrade. Pod njegovim uticajem, neki su se opredelili za svoj životni poziv i upisali filozofiju.

Takođe, mnogi srednjoškolski smerovi više nemaju nastavu filozofije ili je imaju kao izbornu opciju. Imajući u vidu podređen položaj filozofije u školskom sistemu, obezvređenost i stavljanje u drugi plan ove nauke, profesor Vučković želi to da promeni. Sve ovo, doprinelo je otvaranju škole filozofije.

„Ideja je da se mlađi uzrasti probude i shvate značaj obrazovanja i ličnog razvoja. Škola će biti otvorenog tipa, a cilj je da se, pored opšte informisanosti, provežba mišljenje, retorika i argumentovana polemika na određenu temu. Povremeno ćemo uključiti i film, muziku i druge umetnosti”, rekao je Vučković.

Borski Centar za kulturu obećao je ovom mladom čoveku prostor s projektorom, platnom i internetom, a u planu je i saradnja s tamošnjom bibliotekom i Domom omladine.

“Likovnu kulturu brane galerije, književnost brani pozorište, a filozofija u gradu nema nikoga osim biblioteka, od kojih se mladi plaše zbog neugodne tišine i nedostatka zabavnih sadržaja”, ističe Vučković.

Najbolji student Odseka za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Nišu, pisac dodatka “Politike”, jedan od osnivača časopisa “Nedogledi”, član redakcije portala “Filozofski pogledi”, predavač i filozof, profesor Ivan Vučković ima šta da ponudi mladim naraštajima i svom gradu.

 

Dodaj komentar