Festival mladih pesnika „Dani poezije“ 2019 u Zaječaru od 23. do 25. maja

0
FOTO: zajecaronline.com

Festival mladih pesnika „Dani poezije“ 2019 u Zaječaru će biti održan od 23. do 25. maja.

Ovaj festival se održava 34 godine, ali ne u kontinuitetu. Nakon pauze od desetak godina, na predlog tadašnjih gradskih vlasti, ovaj festival u Zaječaru su 1992. godine ponovo pokrenuli Miloš Petković i Saša Jelenković.

Festival mladih pesnika „Dani poezije“ 2019 će biti otvoren 23. maja u 13 sati, a otvoriće ga pesnik Ljubivoje Ršumović, istakao je Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.

„Zaječarski pesnički festival je renomirana kulturna institucija u Srbiji, s obzirom na to da traje 34 godine. Otvoriće ga jedan od naših najznačajnijih pesnika Ljubivoje Ršumović, jer je susret sa njim uvek nezaboravno iskustvo i lepo sećanje u životu, pogotovo za mlade“, kaže Đuričić.

FOTO: zajecaronline.com

Zaječarski pesnički festival je jedan od dva relevantna festivala poezije u Srbiji, a drugi je u Vrbasu, podsetio je Saša Jelenković, predsednik Umetničkog saveta Festivala mladih pesnika. Govoreći o Ljubivoju Ršumoviću koji će otvoriti festival, Jelenković je naglasio da je on jedan od poslednjih živih klasika srpske poezije.

„Njegova poezija u dovoljnoj meri je moderna da može da se napravi konekcija između onoga što se promoviše na festivalu i onoga što Ršumović čini u svojoj poeziji“, kaže Jelenković.

Prvog dana festivala biće predstavljen Dragan Jovanović Danilov, jedan od najnagrađivanijih srpskih pesnika, a međunarodni karakter festivala koji se organizatori trude da održe biće predstavljen kroz poeziju Petera Semoliča, jednog od najznačajnijih živih slovenačkih pesnika.

„Čućemo njegovu poeziju na slovenačkom, ali i na srpskom jeziku , u prevodu Dragane Bojanić Tijardović. Da ovaj festival ne bi bio samo revijalnog karaktera, već i interaktivan, ove godine organizovaćemo radionice kreativnog pisanja poezije „Stremljenja“ koje je osmislio pesnik Miloš Petković, a koje će biti održane 24. i 25. maja“, rekao je Jelenković i dodao da je festival i u znaku prevoda strane poezije. Biće predstavljena poezija pesnika sa Kariba Dereka Volkota i pesnika i iz Norveške Laš Sobi Kristensena.

Tradicionalno veče „Pesnik laureat“ biće održano u Radul begovom konaku u Zaječaru, 24. maja u 20 sati. Gošća je Bojana Stojanović Pantović koja je prošle godine za svoju poeziju dobila dve književne nagrade: „Vasko Popa“ i „Đura Jakšić“. 

„Ove godine tradicionalnu nagradu „Sergije Lajković“ dobiće časopis „Braničevo“ i glavna urednica Biljana Milovanović Živak“, saopštio je Saša Jelenković na konferenciji za novinare.

Poslednje večeri festivala, 25. maja od 19 sati u Radul begovom konaku, biće priređena promocija knjige „Svakodnevna antika“ prošlogodišnje pobednice Festivala mladih pesnika Anastasie Stoiljković. O knjizi će govoriti predsednik žirija Festivala Dejan Aleksić.

Sat kasnije predviđen je nastup ovogodišnjih finalista festivala, mladih pesnika koji su se kroz konkurs koji je raspisan kvalifikovali da nastupe na završnoj večeri festivala, od kojih će jedan biti nagrađen štampanjem knjige .

FOTO: zajecaronline.com

 

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here