Društvo Kultura Timočka krajina

Feliks Romulijana: Predstavljen najnoviji 263. broj časopisa „Razvitak“

Foto NPTK Zoran Radmilović Zaječar
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Na kasno-antičkom lokalitetu „Feliks Romuliјana“ sinoć je predstavljen najnoviji broj časopisa „Razvitak“.

Nakon pozdravne reči Vujadina Miloševića, direktora Narodnog muzeja Zaječar, Vladimir Đuričić, direktor Ustanove „Zoran Radmilović“, izrazio je zadovoljstvo što je „Razvitak” opstao i podsetio da se posle odlaska Tomislava Mijovića sa čela časopisa malo lutalo sa kadrovskim rešenjima, ali je sa ovim novim brojem i Vlastom kao urednikom „Razvitak“ ponovo našao svoju dušu. Nažalost izlazak ovog broja je obeležila smrt Tome Mijovića tako da je već gotov broj preuređen i dodat jedan uvodnik posvećen njemu, a sledeći broj će biti u potpunosti posvećen Tomi.
Glavni i odgovorni urednika časopisa Vlasta Mladenović rekao je da 263. broj pored ostalog donosi značajne priloge književnih stvaralaca iz ovog dela Srbije ili tekstove koji su tematski vezani za ovaj kraj, priloge iz istorije, bibliografiju za deset poslednjih brojeva:
„Razvitak” će nastaviti da bude onakav kako ga je utemeljio Tomislav Mijović, koji je postavio visoke standarde u kvalitetu, u sadržajnom, estetskom i svakom drugom pogledu. Ovaj časopis je jedan od retkih u srpskoj periodici koji je profilisan vrlo svestrano, gotovo enciklopedijski. Najčešće su zastupljeni književnost i kultura ali se bavi i drugim oblastima kao što su arheologija, prirodne nauke, istorija.Ovo je regionalni časopis ali to ne znači da je lokalni zato što su neki od priloga univerzalne vrednosti”, rekao je pored ostalog Mladenović.
O časopisu su govorili i Radovan Kalabić, pisac, publicista, istoričar i dugogodišnji urednik časopisa “Vidici”, Višeslav Živanović, istoričar, autor teksta “Ekonomski položaj Krajine i Ključa u 19.veku”, objavljenog u ovom broju “Razvitka” i književnik Živko Nikolić, čija su dela objavljivana u ovom časopisu još od 1976. godine.

Foto NPTK Zoran Radmilović Zaječar

Dodaj komentar