fbpx

„Električni orgazam“ uskoro u Zaječaru

Preporuka:

Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih: Šta vi danas slavite, vino ili ljubav?

Svakog 14. februara ista priča. Jedni samo Svetog Trifuna priznaju za "srpskog". Drugima je Sveti Valentin interesantan.Trećima je jedino...

Richie Ramone u Omladinskom centru

Prvi put, jedan od članova legendarnog pank rok benda "The Ramones", Richie Ramone, nastupiće u Zaječaru. Richie Ramone (Richard Reinhardt)...

„Bliskost“ na turneji po Srbiji i Hrvatskoj

Narodno pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" će u subotu, 22. februara učestvovati na Festivalu „Virovitičke kazališne svečanosti – VIRKAS“...
- Reklama -

Legendarni beogradski bend „Električni orgazam“ ove godine proslavlja 40 godina postojanja, i tim povodom kreće na slavljeničku turneju po teritoriji cele bivše Jugoslavije. Bend će u okviru pomenute turneje nastupiti i u Zaječaru u subotu 28. marta.

„Za nas je Zaječar oduvek bio rokerski grad, jer kada pomislim na Zaječar, prva asocijacija mi je „Zaječarska Gitarijada“ na kojoj smo sa velikim zadovoljstvom nastupali mnogo puta tokom svih ovih godina. Ipak, jako mi je drago što ćemo u Zaječaru održati i naš samostalni koncert, i to u okviru turneje kojom proslavljamo 40 godina benda. Koristim ovu priliku da pozovem i sve naše fanove iz Bora, Knjaževca, Majdanpeka i ostalih okolnih mesta da dođu na naš rođendanski koncert.“, poručuje Gile pred koncert u Zaječaru.

Urbana legenda kaže da je bend nastao 13. januara 1980. godine nakon koncerta grupe „Leb i sol“ u Domu sindikata, kada su Srđan Gojković Gile, Ljubomir Jovanović Jovec i Ljubomir Đukić Ljuba otišli u boemsku kafanu „Mornar“ (pošto u to vreme nije bilo kafića) i odlučili da naprave pank bend. Ime „Električni orgazam“ predložio je Gile, pošto mu je to prvo palo na pamet, želeći da na taj način namerno provocira i šokira tadašnji establišment.

„Tog dana bili smo na koncertu grupe „Leb i sol“. Koncert je bio super, ali to nama, koji smo slušali to što smo slušali, s nabujalom tinejdžerskom energijom, jednostavno nije bilo dovoljno. Hteli smo nešto drugo i posle koncerta smo otišli u kafanu „Mornar“. Bila je, za to vreme jedna uobičajena situacija – nema konobara. Tako je i nastala jedna od naših prvih pesama, „Konobar“ a te iste večeri nastao je i „Električni orgazam““, sećaju se članovi ovog kultnog sastava.

„Električni orgazam“ je u stvari bio napravljen samo za jedan koncert, kako bi nastupio kao predgrupa „Hipnotisanom piletu“, bendu u kojem je Gile svirao bubanj, a Jovec gitaru (dakle sami sebi), jer nisu znali ko da im bude predgrupa, a u to vreme je bilo uobičajeno da svaki koncert ima neku predgrupu.

Već na ovom prvom koncertu koji su sredinom juna 1980. godine održali u maloj sali SKC-a izazvali su totalni delirijum i euforiju u publici, i nakon koncerta svima je bilo jasno da od tog trenutka „Hipnostisano pile“ više ne postoji, a da je „Električni orgazam“ postao glavni i jedini bend.

„Čim smo odsvirali taj poznati prvi koncert „Električnog orgazma“ kao predgrupa „Hipnotisanom piletu“, odmah su svi u Beogradu saznali za nas i postali smo bar tu zvezde. Za dva meseca su svi u Jugoslaviji znali za bend“, seća se Gile.

Od tada je prošlo tačno 40 godina, i za to vreme „Električni orgazam“ je promenio mnogo članova i postava, preživeo i nadživeo nekoliko ratova i država, objavio mnogo antologijskih albuma i pesama, održao mnogo koncerata i mnogo puta podigao veliku prašinu, a bio je i na ivici raspada, ali je opstao, i danas ponosno i uzdignute glave svakako predstavlja jedan od najznačajnijih i najdugovečnijih rok bendova sa ovih prostora.

Informacije o ceni karata i prodajnim mestima biće uskoro objavljene.

1 KOMENTAR

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: