Društvo

EKSTERNO VREDNOVANJE OD STRANE MINISTARSTVA PROSVETE: Predškolska ustanova „Đulići“ dobila najvišu moguću ocenu!!! (FOTO)

FOTO: Zaječar online

Spoljašnje vrednovanje kvaliteta rada predškolskih ustanova regulisano je članom 48. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i zajedno sa samovrednovanjem rada ustanova deo je sistema za osiguranje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja!


Ovakav vid eksternog vrednovanja od strane tima za evaluaciju, po prvi put sproveden je i u Zaječaru u svim vrtićima Predškolske ustanove „Đulići“ krajem marta ove godine.

Prema rečima direktorke pomenute ustanove Tanje Jovanović okvir kvaliteta rada predškolskih ustanova odnosio se na ukupno sedam oblasti.

„Opšti kvalitet rada ustanove mogao je biti ocenjen sa 1, 2, 3 ili 4, pri čemu je 4 najviša ocena. Ocene se izvode na osnovu dva kriterijuma. Prvi kriterijum je procenat ostvarenih standarda koji su ključni za vrednovanje, a drugi kriterijum je ukupan procenat ostvarenih standarda u odnosu na sve standarde.

Naša ustanova ocenjena je najvišom mogućom ocenom, ocenom 4!

A tu ocenu inače dobijaju samo ustanove koje ostvaruju više od 75% svih standarda, uključujući 100% standarda koji su ključni za vrednovanje.

Mi smo imali 100% učinka za svih 29 standarda i ovako viskoka ocena biće nam podstrek za dalji rad i napredovanje.

Izuzetno smo ponosni ocenom koju smo dobili!“, istakla je direktorka Jovanović.

Inače, ukupan kvalitet rada predškolskih ustanova bio je izražen je kroz 29 standarda, a nivo njihove ostvarenosti, na skali od 1 do 4, procenjivao se se na osnovu 137 pokazatelja.

Oblasti koje su se kontrolisale i ocenjivale bile su sledeće:

  • predškolski program,
  • vaspitno obrazovni rad,
  • dečiji razvoj i napšredovanje,
  • podrška deci i porodici
  • organizacija rada i rukovođenje, resursi,
  • odnos među zaposlenima.

Pogledajte galeriju fotografija:

 

Dodaj komentar