Zabava

Eksperiment sa bananom i deset majmuna

eksperiment 5 majmuna i banana
foto: haber.ba

Evo jednog interesantnog eksperimenta o ponašanju pod uticajem uslovnog refleksa i tradicije.

U kavez sa 5 majmuna postavljena je banana na vrh kaveza do koje se može doći uz pomoć drvenih sanduka.

Kada prvi majmun počne d se penje da dohvati bananu, eksperimentatori mlazom hladne vode prskaju ostala četiri majmuna. Ponovljanjem ovakvog ponašanja stvaraju uslovni (Pavlovljev) refleks kod majmuna da će doživeti neprijatni hladni šok svaki put kada neko od njih pokušada dohvati  bananu na vrhu kaveza.

Zbog toga će, kada god neki majmun pokuša da dođe do banane, biti nasilno sprečen od ostale četvorice. Uskoro niti jedan od njih neće pokušavati da dohvati “zabranjeno voće”

Kada jednog od 5 majmuna zamene novim majmunom, on će (ne posedujući uslovni refleks) krenuti ka banani i biti (nimalo nežno) sprečen od četvorice “starih” majmuna.
Tako će i novi majmun naučiti da se ne sme uzimati banana jer će u suprotnom biti fizički napadnut. Tako su “stari” majmuni preneli uslovni refleks na novoga.

Kada još jedan majmun iz originalne postavke bude zamenjen novim, u kažnjavanju njegovih pokušaja da dođe do banane učestvovaće ne samo 3 stara majmuna, već i onaj koji je u kavez ušao kao prva zamena i koji je uslovni refleks stekao posredno.

I tako će se ovaj obrazac ponašanja prenositi na sve nove majmune u kavezu.
Čak i kada se zameni i poslednji majmun iz prve petorke koji su bili polivani vodom, majmuni će napadati novajliju u kavezu koji krene ka banani.
Oni ne znaju zašto je zabranjeno uzimati bananu, niti znanju zašto je potrebno da tuku onog koji to pokuša, ali slepo poštuju ta pravila.

Zašto?

Zato što se tako oduvek radilo, to je tradicija, to se ne menja…. Zato smo tu gde jesmo, ne mrdamo dalje i verujemo onima kojima ni ukućani ne veruju.

Dodaj komentar