Kultura

Drugi po redu “Rucman” podigao Glogovicu na noge!

Rucman Glogovica
foto: NPTK "Zoran Radmilović"

Drugi po redu sabor tradicionalnog narodnog stvaralaštva „Rucman” održan juče u Glogovici.

Sinoć je u Glogovici kraj Zaječara održan drugi po redu sabor tradicionalnog narodnog stvaralaštva „Rucman”. Manifestaciju je otvorila Elena Matković, gradska većnica za kulturu i medije.

U bogatom kulturno-umetničkom programu nastupili su KUD-ovi iz: Glogovice, Velike Jasikove, Dubočana, Rgotine, Šljivara i Halova, kao i gostujuća kulturno-umetnička društva „Tanda” i „Luka” iz istoimenih borskih sela.

Publika je sa oduševljenjem ispratila program, a posebno nastupe najmlađih čuvara tradicije. Za „Lepoticu sabora” izabrana je Lena Jovanović. Nakon završetka manifestacije, dobro raspoloženje prenelo se i na ulice Glogovice.

Manifestaciju je organizovala Ustanova Narodno pozorište Timočke Кrajine ― Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Mesnom zajednicom Glogovica, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Ovo je bila 15 manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva organizovana od početka godine. Do kraja 2024. planirana je organizacija još dvadesetak manifestacija ovog tipa.

Već u subotu, biće organizovan 15. “Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine” u selu Zvedan!

Defile učesnika počinje u 18 sati i 45 minuta.

Početak bogarog kulturno-umetničkog programa planiran je za 19 sati. Učestvovaće KUD-ovi sela čiji su stanovnici poreklom sa Kosova i Metohije.

Pored KUD-a „Božur”, koji je domaćin Sabora, nastupiće i „Sloga” iz Vražogrnca, „Zoran Gajić” iz Rgotine i KUD „Vrelo” iz negotinskog sela Šarkamen.

Program će svoji nastupom obogatiti i kulturno-umetnička društva iz drugih mesta sa teritorije grada Zaječara: „Romulijana” iz Gamzigrada, „Nikola Pašić” iz Zaječara, KUD-ovi „Šljivar” i „Grljan” iz istoimenih sela.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar