Društvo

Dr Paunović Petar: Iščekujući sednicu Kriznog štaba štabski epidemiolozi vire kroz tarabe

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

U iščekivanju Nove godine u kovid krizi, nalazimo se pred novim KOVID REBUSOM: Ko će pobediti? Na jednoj strani stoje virusi: delta, omikorn i grip, na drugoj: masovni imunitet, zdravlje naroda, molnupiravir čudotvorni lek nabavljen iz Amerike i VAKCINE!

Iščekujući sednicu Kriznog štaba pred Novu godinu, štabski epidemiolozi vire kroz tarabe ili gledaju peko zida poprište borbe i prognoziraju loš ishod u korist Kovida 19, prognozirajući posle praznika pojavu velikog broja zaraženih i umrlih. Iz izjava doktora Kona i profesora doktora Tiodorovića ovih dana, jasno se vidi da su oni za stroge restriktivne mere, ali kako kaže pomenuti profesor poltičko-ekonomski odnosi su takvi da se mere koji oni predlažu ne mogu izvršiti! Tako je najčešće bilo tokom protekle nepune dve godine borbe sa epidemijom.

Da li je umesno sada postaviti pitanje: Šta bi se događalo da u Kriznom štabu nema epidemiologa? Bilo bi isto kao i da su u njemu.

O onome šta će se činiti radi suzbijanja epidemije odlučuju AB i AV. Epidemiološka situacije se proglašava „stabilnom“, „povoljnijom“, „mirnom“, mada ona može biti sigurna, nesigurna i nepovoljna. Kada na dnevnom nivou imamo više od 1000 novozaraženih, a trenutno ih je ispod hiljadu, onda je epidemiološka situacija NEPOVOLjNA. S obzirom na masovna druženja tokom novogodišnjih i božićnih praznika ona će ostati i dalje nepovoljna, praćena velikim brojem novozaraženih i umrlih. Juče je profesor doktor Tiodorović otkrio koliko oni koji rukovode suzbijanjem epidemije računaju na masovni imunitet. Zajedno sa vakcinisanjem, poboljšao epidemiološku situaciju. Međutim, to nije u skladu sa glavnim ciljem borbe protiv epidemije. GLAVNI CILj BORBE SA EPIDEMIJOM JE SPRAČAVANjE ZARAŽAVANjA I UMIRANjA OD KORONA VIRUSA. Ono što se događa u zajednici da bi se stekao kolektivni imuitet – suprotno je tome.

Sutra je sednica Kriznog štaba i odonošenje dluka o ponašanju naroda u vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Pre godinu dana bilo je zabranjeno okupljanje na proslavama pomenutih praznika. Neki od članova Kriznog štaba, dali su u vezi s tim izjave kao na početku epidemije kada nije bilo vakcina, da se „moramo naviknuti da živimo sa Kovidom 19“, a sada u vezi sa praznicima i okupljanjima radi proslava „mora da se živi“. I jedno i druga ideja je u suprotnosti sa životom u korona ropstvu. Korona se mora pobediti i korona ropstvo prekinuti!

Opet se uzdamo u sreću. U jednoj svojoj knjizi, o opstanku vrsta, Darvin je na kraju četvrte glave napisao da opstaju samo one vrste koje su zdrave i imaju sreću. U Kovid krizi opstaje onaj koji je zdrav, a to znači da ima solidan imunitet, vakcinisan ili je preležao Kovid 19, i koji ima sreću da se u životu ne susretne i ne zarazi korona virusom.

Rajac, 27. decembra 2021. godine
Priremio: dr Paunović Petar, učitelj zdravlja

Dodaj komentar