fbpx

Dogodilo se na današnji dan 9. septembra

Preporuka:

U Zaječaru performans posvećen ženama sa invaliditetom

"Mreža… IZ KRUGA - Srbija" je u saradnji sa zaječarskim udruženjem "Rime" u sklopu obeležavanja manifestacije "Nedelja žena sa...

Odbornici borske opozicije zahtevaju hitan sastanak sa predstavnicima kompanije „Zijin“

Sedmoro odbornika opozicije u Skupštini Grada Bora na pisarnici direkcije "Zijin Bor" podneli su zahtev za hitan sastanak sa...

Mile Karić, beskućnik sa zaječarskih ulica stigao u Boljevac

Životna priča Mileta Karića iz Boljevca, koji je bez doma i hrane igrom sudbine ostao na ulicama Zaječara potresao...
- Reklama -

9. septembar obeleželi su sledeći događaji:

1087. godine – Umro je normanski vojvoda i kasnije engleski kralj Vilijam I poznat kao Vilijam Osvajač.

1585. godine – Rođen je francuski državnik, kardinal Arman Žan di Plesi Rišelje, koji je kao ministar kralja Luja XIII (od 1629) vršio stvarnu vlast u Francuskoj i podigao moć francuske krune. Njegova je zasluga osnivanje Francuske akademije 1635. godine.

1737. godine – Rođen je italijanski lekar i fizičar Luiđi Galvani, koji je vršeći eksperimente sa žabljim mišićima, 1789. godine otkrio vrstu elektriciteta, koja je kasnije po njemu nazvana galvanski elektricitet.

1772. godine – Rođen je srpski književnik i pozorišni pisac Joakim Vujić, osnivač prvog srpskog pozorišta u Kragujevcu (1835. godine).

1828. godine – Rođen je ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj, jedan od velikana svetske književnosti. Zbog kritičkog odnosa prema društvu i crkvi, dolazio je u sukob sa vlastima, a Ruska pravoslavna crkva ga je 1901. godine ekskomunicirala.

FOTO: Pixabay.com

1898. godine – Umro je francuski pisac Stefan Malarme, uz Remboa i Verlena najznačajniji pesnik frnacuskog simbolizma.

1914. godine – U Prvom svetskom ratu okončana je prva velika bitka na Marni u Francuskoj, tokom koje su ukupni nemački gubici procenjeni na 800.000 ljudi.

1944. godine – Dan nakon ulaska sovjetskih trupa u Bugarsku, bugarski komunisti preuzeli su vlast u zemlji.

1948. godine – Posle povlačenja sovjetske vojske, na severu korejskog poluostrva proglašena je Narodna Demokratska Republika Koreja sa glavnim gradom Pjongjangom.

1976. godine – Umro je kineski revolucionar i državnik Mao Cedung jedan od osnivača Komunističke partije Kine, koji je 1949. godine u Pekingu proglasio Narodnu Republiku Kinu i do smrti bio njen neprikosnoveni lider.

1987. godine – Iračko ratno vazduhoplovstvo započelo je seriju udara na iranske električne centrale i naftna postrojenja.

FOTO: Pixabay.com

1991. godine – Sovjetska republika Tadžikistan proglasila je nezavisnost.

2002. godine – Viši sud u Bijelom Polju osudio je Nebojšu Ranisavljevića iz Despotovca na 15 godina zatvora, zbog učešća u otmici i likvidaciji putnika, pretežno Muslimana, iz voza na pruzi Beograd-Bar u stanici Štrpci u februaru 1993. godine.

2003. godine – Umro je američki naučnik Edvard Teler jedan od tvoraca hidrogenske bombe i jedan od učesnika u projektu Menheten koji je doveo do proizvodnje atomske bombe tokom drugog svetskog rata.

2004. godine – U Minhenu je počelo suđenje 86-godišnjem Ladislavu Nižnjanskom, optuženom za nacističke zločine 1945. u Čehoslovačkoj, gde je 1962. u odsustvu osuđen na smrt. On je posle Drugog svetskog rata skoro 60 godina neometano živeo u Minhenu gde je radio kao dokumentarista i prevodilac u američkoj radio-stanici „Radio Slobodna Evropa“. Odlukom suda u Minhenu 2005. pušten je na slobodu u nedostatku dokaza.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Osamnaestogodišnjak uhapšen zbog posedovanja marihuane

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Majdanpeku uhapsili su tinejdžera nakon što su u njegovom stanu pronašli marihuanu. Prilikom pretresa stana, organi reda pronašli su kesicu...

Počinju radovi na izmeštanju česme sa zaječarskog skvera

Na mestu Novogodišnje jelke od svetiljki, koja godinama krasi zaječarski trg, ove godine naćiće se nova arterska česma. Izmeštanje stare česme sa Trga oslobođenja,...

Odbojkašice „Timoka“ treće, odbojkaši prvi na tabeli

Odigrane su utakmice regionalne lige "Timok" za odbojkaše i odbojkašice. Odbojkaši "Timoka" savladali su rezultatom 3:0 ekipu "Hajduk Veljko 2", dok su odbojkašice istoimenu ekipu...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: