fbpx
Zabava

Dogodilo se na današnji dan 9. septembra

9. septembar obeleželi su sledeći događaji:

1087. godine – Umro je normanski vojvoda i kasnije engleski kralj Vilijam I poznat kao Vilijam Osvajač.

1585. godine – Rođen je francuski državnik, kardinal Arman Žan di Plesi Rišelje, koji je kao ministar kralja Luja XIII (od 1629) vršio stvarnu vlast u Francuskoj i podigao moć francuske krune. Njegova je zasluga osnivanje Francuske akademije 1635. godine.

1737. godine – Rođen je italijanski lekar i fizičar Luiđi Galvani, koji je vršeći eksperimente sa žabljim mišićima, 1789. godine otkrio vrstu elektriciteta, koja je kasnije po njemu nazvana galvanski elektricitet.

1772. godine – Rođen je srpski književnik i pozorišni pisac Joakim Vujić, osnivač prvog srpskog pozorišta u Kragujevcu (1835. godine).

1828. godine – Rođen je ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj, jedan od velikana svetske književnosti. Zbog kritičkog odnosa prema društvu i crkvi, dolazio je u sukob sa vlastima, a Ruska pravoslavna crkva ga je 1901. godine ekskomunicirala.

FOTO: Pixabay.com

1898. godine – Umro je francuski pisac Stefan Malarme, uz Remboa i Verlena najznačajniji pesnik frnacuskog simbolizma.

1914. godine – U Prvom svetskom ratu okončana je prva velika bitka na Marni u Francuskoj, tokom koje su ukupni nemački gubici procenjeni na 800.000 ljudi.

1944. godine – Dan nakon ulaska sovjetskih trupa u Bugarsku, bugarski komunisti preuzeli su vlast u zemlji.

1948. godine – Posle povlačenja sovjetske vojske, na severu korejskog poluostrva proglašena je Narodna Demokratska Republika Koreja sa glavnim gradom Pjongjangom.

1976. godine – Umro je kineski revolucionar i državnik Mao Cedung jedan od osnivača Komunističke partije Kine, koji je 1949. godine u Pekingu proglasio Narodnu Republiku Kinu i do smrti bio njen neprikosnoveni lider.

1987. godine – Iračko ratno vazduhoplovstvo započelo je seriju udara na iranske električne centrale i naftna postrojenja.

FOTO: Pixabay.com

1991. godine – Sovjetska republika Tadžikistan proglasila je nezavisnost.

2002. godine – Viši sud u Bijelom Polju osudio je Nebojšu Ranisavljevića iz Despotovca na 15 godina zatvora, zbog učešća u otmici i likvidaciji putnika, pretežno Muslimana, iz voza na pruzi Beograd-Bar u stanici Štrpci u februaru 1993. godine.

2003. godine – Umro je američki naučnik Edvard Teler jedan od tvoraca hidrogenske bombe i jedan od učesnika u projektu Menheten koji je doveo do proizvodnje atomske bombe tokom drugog svetskog rata.

2004. godine – U Minhenu je počelo suđenje 86-godišnjem Ladislavu Nižnjanskom, optuženom za nacističke zločine 1945. u Čehoslovačkoj, gde je 1962. u odsustvu osuđen na smrt. On je posle Drugog svetskog rata skoro 60 godina neometano živeo u Minhenu gde je radio kao dokumentarista i prevodilac u američkoj radio-stanici „Radio Slobodna Evropa“. Odlukom suda u Minhenu 2005. pušten je na slobodu u nedostatku dokaza.

Dodaj komentar