fbpx
Zabava

Dogodilo se na današnji dan 9. oktobra

Evo događaja koji su obeležili 9. oktobar:

1701. Osnovan je Univerzitet Jejl, danas jedan od najčuvenijih univerziteta u SAD.

1831. Predsednik Grčke Joanis Kapodistrijas, jedan od vođa borbe za oslobođenje od turske vlasti, ubijen je u atentatu.

1835. Rođen francuski kompozitor i klavirski virtuoz Kami Sen Sans, jedan od osnivača Nacionalnog muzičkog društva.

1854. Rođen je srpski fizičar i pronalazač Mihailo Pupin. Njegov najznačajniji pronalazak, samoindukcioni kalemovi, omogućio je telefonski i telegrafski prenos na velike daljine pomoću kabla. Za autobiografsku knjigu “Od iseljenika do pronalazača” dobio 1924. godine Pulicerovu nagradu.

FOTO: Pixabay.com

1892. Rođen je Ivo Andrić, jedini jugoslovenski književnik koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

1915. Nemačke i austrougarske trupe u Prvom svetskom ratu zauzele su Beograd.

1934. U Marseju je ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević. Atentat kojem je poginuo i francuski ministar inostranih poslova Žan Luj Bartu organizovali su lideri hrvatskog ustaškog pokreta i makedonskih nacionalista, a izvršio ga je Vlada Černozemski.

1944. Počela je Treća moskovska konferencija na kojoj su Čerčil i Staljin razmatrali problem Poljske, Grčke i Jugoslavije i dogovarali se o uređenju Evrope posle Drugog svetskog rata.

1967. U Boliviji je ubijen argentinski revolucionar Ernesto Če Gevara, simbol revolucije, beskompromisni borac za pravdu, učesnik Kubanske revolucije, ministar u Kastrovoj vladi. U oktobru 1967. godine je zarobljen, a potom i ubijen.

FOTO: Pixabay.com

1975. Sovjetski fizičar i disident Andrej Saharov dobio je Nobelovu nagradu za mir.

1992. U pokušaju da spreči dalje razbuktavanje rata u Bosni i Hercegovini Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o zabrani vojnih letova u vazdušnom prostoru te bivše jugoslovenske republike, a mirovnim snagama naloženo da nadgledaju kako se zabrana poštuje.

1993. U sukobima muslimana i Hrvata u Mostaru je srušen Stari most sagrađen u 16. veku za vreme turske vladavine. Most bio pod zaštitom UNESKO.

Dodaj komentar