fbpx

Dogodilo se na današnji dan 9. oktobra

Preporuka:

Ujutru mraz, tokom dana pretežno sunčano

U Srbiji se ujutru očekuje slab mraz, a tokom dana u većem delu zemlje duži sunčani intervali, u planinskim...

Rad na predstavi „Idem u lov“ zaječarskog teatra

Na sceni Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" u toku je rad na predstavi "Idem u lov", Žorža Fejdoa. U...

U toku je konkurs za razmenu srednjoškolaca

U toku je prijavljivanje za drugi konkursni rok za programe jednogodišnje i tromesečne razmene srednjoškolaca u školskoj 2020/2021. godini...
- Reklama -

Evo događaja koji su obeležili 9. oktobar:

1701. Osnovan je Univerzitet Jejl, danas jedan od najčuvenijih univerziteta u SAD.

1831. Predsednik Grčke Joanis Kapodistrijas, jedan od vođa borbe za oslobođenje od turske vlasti, ubijen je u atentatu.

1835. Rođen francuski kompozitor i klavirski virtuoz Kami Sen Sans, jedan od osnivača Nacionalnog muzičkog društva.

1854. Rođen je srpski fizičar i pronalazač Mihailo Pupin. Njegov najznačajniji pronalazak, samoindukcioni kalemovi, omogućio je telefonski i telegrafski prenos na velike daljine pomoću kabla. Za autobiografsku knjigu „Od iseljenika do pronalazača“ dobio 1924. godine Pulicerovu nagradu.

FOTO: Pixabay.com

1892. Rođen je Ivo Andrić, jedini jugoslovenski književnik koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

1915. Nemačke i austrougarske trupe u Prvom svetskom ratu zauzele su Beograd.

1934. U Marseju je ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević. Atentat kojem je poginuo i francuski ministar inostranih poslova Žan Luj Bartu organizovali su lideri hrvatskog ustaškog pokreta i makedonskih nacionalista, a izvršio ga je Vlada Černozemski.

1944. Počela je Treća moskovska konferencija na kojoj su Čerčil i Staljin razmatrali problem Poljske, Grčke i Jugoslavije i dogovarali se o uređenju Evrope posle Drugog svetskog rata.

1967. U Boliviji je ubijen argentinski revolucionar Ernesto Če Gevara, simbol revolucije, beskompromisni borac za pravdu, učesnik Kubanske revolucije, ministar u Kastrovoj vladi. U oktobru 1967. godine je zarobljen, a potom i ubijen.

FOTO: Pixabay.com

1975. Sovjetski fizičar i disident Andrej Saharov dobio je Nobelovu nagradu za mir.

1992. U pokušaju da spreči dalje razbuktavanje rata u Bosni i Hercegovini Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o zabrani vojnih letova u vazdušnom prostoru te bivše jugoslovenske republike, a mirovnim snagama naloženo da nadgledaju kako se zabrana poštuje.

1993. U sukobima muslimana i Hrvata u Mostaru je srušen Stari most sagrađen u 16. veku za vreme turske vladavine. Most bio pod zaštitom UNESKO.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

U ponedeljak pola sata bez struje nekoliko ulica u Zaječaru

U ponedeljak, 20. januara zbog radova na mreži bez napajanja električnom energijombiće stanovnici nekoliko ulica u Zaječaru: Negotinska Niška Dunavska, Sremska Kosovska 12A Ivana...

Ima li nade za Zaječar: Sve manje ljudi, sve više praznih lokala

Poznato je da Srbija svake godine zbog negativne stope nataliteta izgubi oko 40.000 stanovnika, dakle jedan grad veličine Zaječara. Prema nekim procenama do 2060....
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: