fbpx
Zabava

Dogodilo se na današnji dan 27. septembra

Dogodilo se 27. septembra:

1540. Papa Pavle III odobrio osnivanje jezuitskog katoličkog reda. Kao Društvo isusovaca, 1534. godine u Parizu ga je osnovao Ignacio Lojola.

1601. Rodjen francuski kralj Luj XIII. U vreme njegove vladavine 1635. osnovana Francuska akademija.

1825. Prvom u svetu javnom železničkom prugom Darlington-Stokton, u severoistočnoj Engleskoj, krenuo je voz s prvom parnom lokomotivom. Upravljao je njen konstruktor Džorž Stivenson.

FOTO: Pixabay.com

1891. Umro ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, autor romana „Oblomov“, u kojem je stvoren jedan od najznačajnijih tipova u svetskoj književnosti, kao i pojam „oblomovština“, sinonim za parazitizam i apatiju.

1902. Rodjen srpski pisac i pozorišni kritičar Milan Dedinac, sledbenik francuske avangarde lirike, pripadnik grupe beogradskih modernista, prvi glavni urednik posleratne „Politike“, dramaturg i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

1939. Nakon trodnevnog neprestanog bombardovanja Nemci u Drugom svetskom ratu zauzeli Varšavu.

FOTO: Pixabay.com

1940. Nemačka, Italija i Japan potpisali u Berlinu desetogodišnji vojni i ekonomski pakt poznat pod nazivom Osovina Berlin-Rim-Tokio.

1947. U Varšavi osnovan Informacioni biro komunističkih i radničkih partija, Informbiro, savetodavno i koordinaciono telo 9 evropskih komunističkih i radničkih partija, osnovano na inicijativu SSSR. Sedište mu je do proleća 1948. godine bilo u Beogradu, kasnije u Bukureštu.

1964. Vorenova komisija posle desetomesečne istrage saopštila da je Li Harvi Osvald bio jedini atentator na predsednika SAD Džona Kenedija 22. novembra 1963. u Dalasu.

2000. U ekploziji gasa u rudniku uglja u južnoj kineskoj provinciji Guidžu poginulo 118 rudara.

Dodaj komentar