fbpx

Dogodilo se na današnji dan 26. septembra

Preporuka:

Rukometašice poražene i od Vrbasa

U okviru utakmice 12. kola rukometne lige za žene, ekipa Zaječara 1949 poražena je na svom terenu od Vrbasa...

Negovanje srpsko-ruskih odnosa u Istorijskom arhivu

Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar i Centar ruskog geografskog društva u Srbiji priređuju kulturni program posvećen rusko-srpskim odnosima. U okviru...

U sredu nova prilika da iskažete humanost

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša u sredu 19. februara sprovešce akciju dobrovoljnog...
- Reklama -

Evo događaja koji su obeležili 26. septembar:

1186. Zaključen sporazum o miru između Dubrovnika i srpskog župana Stefana Nemanje, koji je u dva navrata pokušao da zauzme taj grad. Sporazum o miru bio je osnov za kasnije ugovore Srbije i Dubrovnika.

1371. U bici na reci Marici, kod Črnomena, Turci su porazili srpsku vojsku. Braća Mrnjavčević, kralj Vukašin i despot Uglješa, obojica su poginuli. To je bila jedna od presudnih bitaka u turskom pohodu na Balkan.

FOTO: Pixabay.com

1580. Engleski moreplovac i gusar Frensis Drejk uplovio je u luku Plimut na završetku svog putovanja oko sveta, koje je trajalo 33 meseca. Drejk je prvi Englez koji je oplovio zemlju, a za to je dobio titulu viteza od kraljice Elizabete.

1687. U bici s Turcima topovsko tane mletačke vojske izazvalo je eksploziju u kojoj su teško oštećeni Partenon i Propileji na Akropolju, gde je turska vojska imala skladište municije.

1815. Rusija, Austrija i Pruska formirale su Svetu alijansu, koju su kasnije potpisali svi evropski vladari osim britanskog regenta, pape i turskog sultana. Cilj saveza bio da uguši revolucionarne pokrete u Evropi nakon Francuske revolucije i Napoleonovih ratova.

1826. Rođen je Ljubomir Nenadović, član Srpske kraljevske akademije, autor čuvenih putopisa i jedan od najčitanijih srpskih pisaca druge polovine 19. veka.

FOTO: Pixabay.com

1849. Rođen je ruski fiziolog Ivan Petrovič Pavlov, osnivač Instituta za eksperimentalnu medicinu, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1904. godine. Na osnovu eksperimenata na psima postavio teoriju uslovnog refleksa (Pavlovljevi eksperimenti).

1918. Saveznici u Prvom svetskom ratu počeli su opštu ofanzivu koja je početkom oktobra dovela do sloma Centralnih sila i završetka rata.

1960. Održan prvi TV-duel predsedničkih kandidata. U okviru kampanje za predsednika SAD, na nacionalnoj televiziji suočili se tadašnji potpredsednik Ričard Nikson i senator Džon Kenedi.

1990. U Rimu u 83. godini umro italijanski književnik Albero Moravija, jedna od najzanačajnijih ličnosti italijanske književnosti 20. veka.

1997. U zemljotresu u centralnoj Italiji 11 ljudi izgubilo život i teško oštećena srednjevekovna bazilika Svetog Franje Asiškog u Asiziju.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: