21. septembar obeležili su događaji:

19. p.n.e. Umro Publije Vergilije Maron, pesnik carskog Rima, autor nacionalnog junačkog epa „Eneida“.

1327. Engleski kralj Edvard II ubijen je u zamku Berkli. Smatra se da su zločin izvršili kraljica Izabela i njen ljubavnik Rodžer de Mortimer, koji je potom vladao u ime prestolonaslednika Edvarda III.

1832. Umro škotski pisac Valter Skot, autor istorijskih romana „Rob Roj“, „Ajvanho“, „Veverli“. U engleskom prevodu objavio i srpsku narodnu pesmu „Hasanaginica“. Izvršio je veliki uticaj na evropski roman.

FOTO: Pixabay.com

1846. Rođen srpski političar i pisac Svetozar Marković, osnivač socijalističkog pokreta u Srbiji i prvi teoretičar realizma u srpskoj literaturi.

1860. Umro nemački filozof Artur Šopenhauer. Njegovu duboko pesimističnu filozofiju prihvatila je generacija razočarana neuspehom nacionalnih pokreta 1848. u Evropi, u filozofiji i književnosti našla odraz u delima Fridriha Ničea i Tomasa Mana.

1949. U Kini formirana Centralna narodna vlada, na čelu s Mao Cedungom.

1973. Jugoslavija je prekinula diplomatske odnose sa Čileom, 10 dana posle puča generala Augusta Pinočea, u kom je ubijen predsednik Salvador Aljende.

1974. Umro američki glumac Volter Brenan, prvi glumac koji je dobio tri Oskara. Poznat pre svega po brojnim epizodnim ulogama u vesternima.

FOTO: Pixabay.com

2003. Posle 14 godina osmatranja planete Jupiter i njenih satelita, uništen posmatrački brod Galileo, deo programa NASA.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here