fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo

Za korišćenje telefona tokom vožnje kazna 10.000 dinara

Policajci će od petka, 1. avgusta do kraja letnje turističke sezone sprovoditi pojačane kontrole vozača radi sprečavanja nepropisnog korišćenja telefona i drugih uređaja.

Ako vozači nepropisno koriste telefone, odnosno druge uređaje za komunikaciju, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara, saopštio je MUP.

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5,7 odsto vozača u Republici Srbiji nepropisno koristi telefon za vreme vožnje.

Istovremeno, povećava se broj ovih prekršaja, jer je za prvih šest meseci ove godine kažnjeno gotovo 25.000 vozača, što je 13 odsto više kazni u odnosu na prvu polovinu prethodne godine.

Rezultati svetskih istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta, dok pisanje i čitanje poruka povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode osam puta.

Prilikom kažnjavanja vozača saobraćajna policija će dosledno preduzimati i mere prema svim osobama koje za vreme vožnje ne budu koristile sigurnosne pojaseve, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način.

 

Dodaj komentar