fbpx
Društvo

Direktor zaječarske Gimnazije APELUJE na Ministarstvo prosvete da ne UKIDA jedno prirodno-matematičko odeljenje!

U vezi Konkursa za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2017/18. godinu koji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo, broj odeljenja koje je zajhečarska Gimnazija predložila smanjen je za jedno (prirodno-matematički smer), pa umesto 60, odobreno je 30 redovnih učenika za upis na ovaj smer.

Tim povodom,  Srđan Stanojević direktor zajecarske gimnazije uputio je dopis Ministarstvu prosvete u kome se traži da se i ove godine, kao i prethodne, zaječarskoj gimnaziji dodeli ista kvota učenika, tj odeljenja.

Dopis vam prenosimo u celosti:

Poštovani,

U vezi Konkursa za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2017/18. godinu koji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo, broj odeljenja koje je Škola predložila smanjen je za jedno (prirodno-matematički smer), pa umesto 60, odobreno je 30 redovnih učenika za upis na ovaj smer. Ovim putem želim da Vam uputim molbu da, ukoliko je to moguće, vratite kvotu za upis na 60 redovnih učenika. Tačno je da, ako pogledamo unazad, u prethodne tri godine broj učenika u prirodno-matematičkim odeljenjima nije maksimalan ali, sa druge strane, uvek je broj učenika bio preko 30 (trenutno u prvom razredu je 38) tako da je postojala zakonska mogućnost da se formiraju 2 odeljenja. Istovremeno, sa nešto manjim brojem učenika u odeljenjima, zaista je obezbeđena kvalitetnija nastava i postižu se izuzetni rezultati na takmičenjima, smotrama i u samoj školi. Zamolio bih Vas da pogledate internet prezentaciju naše škole i vidite koliko ima aktivnosti i kakve rezultate ostvaruju naši učenici a došli smo u situaciju da je jedino zaječarskoj Gimnaziji smanjeno jedno odeljenje za razliku od opština u našem okruženju. Smatram da je zaista nesrazmerno da Grad Zaječar i pojedine opštine u okruženju imaju isti broj predviđenih odeljenja za upis u gimnazije. Čak, pojedine gimnazije nisu uspele prošle godine da upišu 3 odeljenja a ove godine im je opet odobren isti broj. Time ne želimo da nanesemo štetu gimnazijama u okolini, naprotiv, već samo želimo da u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja u Srbiji očuvamo ili povećamo broj učenika u gimnazijama. Takođe, broj učenika osmog razreda nije se promenio u odnosu na prošlu godinu (čak je nešto i veći) i molim Vas da imate u vidu da u Zaječar dolaze i mnogi učenici koji nisu iz našeg okruga. Ovaj predlog plana upisa ima podršku lokalne samouprave. Na kraju, ova školska godina je i godina velikog jubileja naše škole – 180 godina od osnivanja. Gimnazija u Zaječaru je druga po starosti gimnazija u Srbiji. U okviru obeležavanja jubileja realizovali smo mnogobrojne aktivnosti pa bih Vas zamolio da i to pogledate na internet prezentaciji.

Svečana akademija je zakazana za petak 19.5.2017. i zaista bi ostala mrlja na jedan veliki događaj jer, umesto da budemo ponosni na sve to i da svečano i dostojanstveno obeležimo jubilej, imali bismo u budućem periodu veliki broj tehnoloških viškova i problema.

U nadi da ćete odobriti našu molbu, srdačno Vam se zahvaljujem.

Dodaj komentar