Društvo Izdvajamo

Debata o obrazovnom sistemu u Omladinskom centru

U zaječarskom Omladinskom centru nastavlja se serijal javnih debata pod nazivom “Raščivijavanje”, a tema najnovijeg izdanja koje je zakazano za utorak, 10. mart je stanje obrazovnog sistema i prosvete u našem gradu i zemlji.

Koji je cilj obrazovnog sistema u Srbiji? Zašto trećina studenata, nakon diplomiranja, želi da napusti Srbiju? Koje su prednosti i mane našeg obrazovnog sistema? Da li nastavni planovi prate tokove savremenog društva i potrebe tržišta? Kako se stvaraju, motivišu i kako zapošljavaju mladi nastavni kadrovi? Šta prosvetni radnici misle o elektronskim dnevnicima, primeni veštačke tehnologije u nastavi i najavljenim hologramskim nastavnicima? Sa druge strane, da li se učenici isuviše fokusiraju na ponavljanje znanja, umesto na kritičko razmišljanje, analiziranje problema, kreativnost, timki rad, rešavanje konflikata, prezentacione veštine?

Šta je dualno obrazovanje i kako ono funkcioniše u Zaječaru i Srbiji? Zašto se u javnosti povela rasprava oko mogućih zloupotreba ovakvog modela obrazovanja? Da li je bojazan o eksploataciji učenika kao jeftine radne snage opravdana?

O ovim i srodnim pitanjima razgovaraće uvaženi gosti:
1. Slađana Stojanović Dickov – profesorka filozofije i gradjanskog vaspitanja.
2. Tatjana Račić – stručni saradnik u Komori Srbije – Komori Zaječar.
3. Goran Manojlović- pred. GO Unije sindikata prosvetnih radnika u Zaječaru.
4. Goran Stanković – direktor Tehničke škole u Zaječaru.

Tribinu vodi i uređuje Danijela Nedeljković.

Početak tribine je od 18 sati, a ulaz je besplatan.

Za sve one koji ne budu mogli da prisustvuju lično, biće u mogućnosti da direktan prenos gledaju na fejsbuk stranici Omladinskog centra.

 

 

Dodaj komentar