U omladinskom centru „POMAK“ u Zaječaru u četvrtak, 17. maja u okviru 7. festivala Evropskog filma biće biće prikazani portugalski dokumentarni film „Alenžeto“ i francuska drama pod nazivom „Nisam đubre“.

Dokumantarac ALENTEŽO (Alentejo, Alentejo, Portugal, 2014, 98 min) režirao je Sérgio Tréfaut, a film govori o tradicionalnoj portugalskoj pesmi ili vrsti polifonog pevanja iz Alenteža sa juga Portugalije, cante alentejano, koje je pored fada, uvršteno na listu nematerijalne kulturne baštine.

U prostoru za pomak biće prikazan od 18 sati.

Tekstovi pesama istražuju tradicionalne teme poput života na selu, prirode, ljubavi, materinstva i religije i promena u kulturnom i društvenom kontekstu. Cante je fundamentalni aspekt društvenog života širom Alentežo zajednice, prožimajući društveno okupljanje kako javnih tako i privatnih prostora, i predstavlja utjelovljenje snažnog osećaja identiteta i pripadnosti. Takođe, pojačava dijalog između različitih generacija, rodova i pojedinaca iz različitih sredina, čime doprinosi socijalnoj koheziji.

Dramu NISAM ĐUBRE (Je ne suis pas un salaud, Francuska, 2016, 111 min)
režirao je Emmanuel Finkiel, i ljubitelji ovakve vrste filmova moći će da ga pogledaju od 20 časova.

Nakon što je brutalno napadnut na ulici, Edi lažno optužuje Ahmeda, idealnog krivca, koga je uočio na ulici nekoliko dana pre napada.

Dok Ahmed upada u kandže nemilosrdnog pravosudnog sistema, Edi se trudi da normalnim tokom nastavi život sa ženom i sinom.

Dobija novi posao i sve izgleda kao da se vratilo u normalu.

Međutim, polako ga pritiska breme njegovog nemoralno postupka… Rizikujući da izgubi sve, Edi će pokušati da otkrije istinu…

Ulaz je besplatan!

Festival evropskog filma #EUfilmFest se održava u organizaciji Delegacije Evropske unije i EU info centra u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC).

POSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here