fbpx
Društvo

Danas toplije i vedro, od četvrtka ponovo kiša

FOTO: zajecaronline.com

U većem delu zemlje pretežno vedro, na istoku vetrovito. Jutro hladno, ali nam ipak stiže topliji vazduh, temperatura tokom dana od 17 do 20 stepeni.

Već u četvrtak doći će do naoblačenja i biće dosta kiše, ali ne i značajan pad temperature.

Kiša će u slabijem intenzitetu i ređe padati i u petak, a u subotu će uslediti kratkotrajna pauza što se tiče padavina.

Od nedelje, 12. maja i u polovini prve sedmice očekuje nas opet jače zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, u planinskim predelima, iznad 1.500 metara ponovo snežne padavine.

U Zaječaru danas pretežno vedro uz pojačan severoistočni vetar.

Najniža dnevna temperatura biće 6, najviša oko 18 stepeni.

U četvrtak za koji stepen toplije, ali u večernjim satima očekuje nas naoblačenje sa kišom.

Narednih 10 do 15 dana očekuje nas tipično majsko vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskovima i grmljavinom.

Meteororlozi predviđaju natprosečnu količina padavina, ponegde i dvostruko veću količinu padavina u odnosu na dvogodišnje proseke.

Prema prognozama hidrologa u narednoj sedmici srednji i mali vodotoci imaće porast do granice redovne odbrane od poplava, dok veliki vodotoci neće još reagovati na ove majske kiše.

U majskim zahlađenjima sa ovakvim temperaturama uobičajena je pojava snega na planinskim predelima, kao što su u nižim predelima uobičajene obilne kiše, a po razvedravanju čak i da bude mraza.

U drugoj polovini maja, kao i u junu biće toplije vreme, temperature i oko 30 stepeni, nekim danima i iznad proseka za to doba godine, međutim ipak i dalje ostaje da u dobrom broju dana, bar trećini, bude popodnevnih lokalnih pljuskova i grmljavina, kao i nepogoda sa kratkotrajnim olujnim vetrom, velikom količinom padavina i pojavom grada.

Dodaj komentar