fbpx
Društvo

DANAS JE SVETSKI DAN RADIJA: Evo kakav je „biser“ Zaječar nekada imao!

pixabay - ilustracija

Bez obzira na ubrzani razvoj savremenih tehnologija komuniciranja, radio još uvek ostaje najrasprostranjeniji medij. Zbog toga je Unesko na današnji dan, 13. februara 2011. godine utvrdio „Svetski dan radija“.

Izabran je baš ovaj datum zato što je 1946. godine tada prvi put emitovan program Radija UN.

E da se mi zaječarci pitamo… Svetski dan radija slavili bi 20. decembra, jer je tog dana davne 1944. godine u Zaječaru počela sa radom najstarija i prva radio stanica u tadašnjoj Jugoslaviji, posle Radio Zagreba.

Prema nezvaničnim informacijama kao početak rada ove radio stanice beleži se trenutak kada se voditelj po prvi put obratio slušaocima rečima: „Smrt fašizmu!“.

Reč je o Radio Zaječaru, koji je kasnije postao Radio televizije Zaječar ( odnosno Timočki radio), a onda 3. marta 2014. godine zvanično je preimenovan u BEST radio…

foto: zajecar online

Ostatak priče je gotovo svakom zaječarcu itekako poznat…

  • 4. avgusta 2016. godine zvanično je zbog neuspešne privatizacije u okviru BEST televizije UGAŠEN signal Radio Zaječara posle sedamdeset godina neprekidnog rada.

Posle Radio Beograda, Radio Zaječar bio je najstarija radio-stanica u bivšoj Jugoslaviji i posedovao je tonsku i muzičku arhivu neprocenjive vrednosti.

pixabay – ilustracija

Na žalost, većina arhive, ali i opreme prodata je putem javnih licitacija „budzašto“ na ime neisplaćenih zarada radnicima tadašnjeg Akcionarskog društva „Timočka televizija i radio“.

Međutim, od svega toga na kraju niko nije imao koristi…

Danas u Zaječaru postoje brojne radio stanice (Magnum, Fira, Tempo i druge) ali po veličini i broju zaposlenih i kavlitetu radio programa ni jedna ne može da parira nekadašnjem Radio Zaječaru.


Prenosimo vam samo jedan od urađenih video materijala sa Youtuba o emisiji „Subotom uz radio“ koja je više od 3 decenije posle Dnevnika radio Zaječara bila jedna od najslušanihih emisija tog vremena.

A evo kako su lokalni muzičari povodom 15. godina tadašnje televizije Zajecar, i 65. godina radija još 2009. videli RTZ kroz svoj objektiv.

 

 

2 komentara

Dodaj komentar