fbpx
Društvo

Danas su Mladenci: Na trpezu se ne iznosi pečenje, a evo i ostalih običaja i verovanja…

Srpska pravoslavna crkva sutra slavi Dan Svetih Četrdeset Mučenika, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci, a za njega su vezani mnogi običaji.

Mladence prema običajima slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Mladenci su inače datum kada se crkva i vernici sećaju stradanja Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Tako je 22. mart posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom.

Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život.
Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

 

Mladenci uvek padaju u vreme posta, pa i hrana koja se tog dana sprema mora da bude u skladu sa tim – zbog vere, zdravlja i napretka mladog venčanog para i dece. Na Mladence je, kažu, pored mladenčića, dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

Kod naših starih, vlada verovanje da kakvo vreme bude danas, takvo će biti celo proleće: pa ako bude sunčano, pred nama je lepo vreme i mnogo sunca, sve do leta, a ako pada kiša, duva vetar i vremenske prilike nisu dobre, pred nama je turbulentan period.

Ako budete „nabacili“ osmeh na lice i budete imali pozitivne misli, veruje se da mlada možda i uspe da rastera oblake.

Posećivanje mladenaca i donošenje poklona, moderan je i gradski običaj, ali su ga i sela širom Srbije  veoma brzo prihvatila. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali je u praksi ipak drugačije.  Mladencima toga dana u goste dolaze samo najuža porodica i prijatelji.

Mladenci uvek padaju uz Časni post i z

 

Dodaj komentar