fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Politika

Danas su IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE NACIONALNIH MANJINA: U Zaječaru pravo glasa ima 3197 birača!

U Srbiji se danas održavaju redovni izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina koje je Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić raspisao za nedelju, 4. novembra.

Biračka mesta su otvorena u sedam časova, a pravo glasa na trećim redovnim izborima, ima 507.183 birača, koji širom Srbije glasaju do 20 sati na 926 biračkih mesta.

Članove za nacionalne savete 2018. godine biraju 22 manjinske zajednice, od toga 18 nacionalnih manjina je ispunilo uslov za neposredne izbore, a četiri za izbore putem elektorske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska).

printscreen

Kako su ovi izbori veoma značajni za očuvanje tradicije i kulture, upotrebe jezika, ali i pisma, predstavnici Saveta nacionalnih manjina posvetili su im izuzetnu pažnju.

Inače u Srbiji oko 13% od ukupnog broja stanovništva čine nacionalne manjine, a redovni izbori za članove Nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se na četiri godine.

Izbori za članove Nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Zaječaru biće danas održani na 9 biračkih mesta.

Pravo glasa na ovim izborima prema podacima Republičke izborne komisije imaće:

  • 1926 Vlaha,
  • 510 Rumuna,
  • 372 Roma,
  • 188 Bugara,
  • 133 Grka,
  • 63 Slovena,
  • 3 Bošnjaka
  • i 2 Mađara.

Dakle, 3197 birača imaće pravo glasa , koliko je ih je ukupno upisano u birački spisak.

Pripadnici Vlaške nacionalne manjine kao najbrojniji na području grada Zaječara imaće danas mogućnost da se odluče za jednu od 2 izborne liste, i to:

  1. Izbornu listu “VLASI ZA SRBIJU” koju predvodi predvodi Novica Janošević, strukovni menadžer iz Kučeva;
  2. Izbornu lista Udruženje “GERGINA” iz Negotina na čijem se čelu nalazi primarijus doktor Siniša Čelojević.

Inače, prema zakonu o izborima za Savete nacionalnih manjina Nacionalni savet može imati najmanje 15, a najviše 35 članova.

U slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva manji od 10.000 pripadnika nacionalne manjine – Nacionalni savet može brojati samo 15 članova, odnosno 35 članova uoliko je broj veći od 100.000 lica.

Biračka mesta za neposredne izbore biće otvorena od 7 do 20 časova, a Republička izborna komisija (RIK) je odredila 926 mesta za glasanje širom Srbije.

Glasački listići veličine A4 formata sadrže nazive proglašenih lista na srpskom i na jezicima nacionalnih manjina.

Izbore sprovodi RIK, a konačni rezultatima biće objavljeni do 96 časova od završetka glasanja, posle čega sledi rok od 20 dana za konstituisanje i izbor organa nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

 

Dodaj komentar