fbpx
Društvo

Danas slavimo “Dan ratnika” umesto “Dana vojnih veterana” – tačno u podne polaganje venaca i u Zaječaru!

Na zahtev Ministarstva odbrane od ove godine u Republici Srbiji dosadašnji Dan veterana koji se slavio 4. decembra, od ove godine obeležavaće se kao “Dan ratnika “, posvećen palim i preživelim učesnicima ratova.

Dan vojnih veterana, 4. decembar, prvi put je obeležen 2015. godine.

Tog dana 1912. godine potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu, a oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije postali su “stari ratnici”, odnosno veterani.

Proslavom “Dana ratnika” umesto “Dana veterana” država na najvišem nivou izražava zahvalnost svima koji su stali u odbranu države i pod njenom zastavom nosili oružje – od oslobodilačkih ratova u 19. veku pa do odbrane od NATO agresije 1999. godine, izavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ministar  Vulin rekao je da je suština ove ideje odavanje počasti običnim ljudima stradalim za otadžbinu, ali i jačanje kulture sećanja na ratove iz skorije prošlosti. 

Obeležavanju ovako značajnih istorijskih datuma i negovanju slobodarskih tradicija priključuje se i Grad Zaječar.

Tim povodom tačno u podne predstavnici Komade za razvoj Timočke brigade, Grada Zaječara, boračkih organizacija i članovi porodica poginulih pripadnika Vojske položiće danas vence i cveće na Spomenik palim borcima Timočke krajne u centru grada.

Dodaj komentar