fbpx

PREDIZBORNI MARKETING

Društvo

Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice

FOTO: sr.wikipedia.org

PREDIZBORNI MARKETING

Srpska pravoslavna crkva slavi danas jedan od najvećih praznika posvećenih Bogorodici i njenom prvom ulasku u hram – Vavedenje.

Vavedenje je uspomena na događaj zapisan u Jevanđeljima kada je Bogorodica u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, stupila pod svodove Jerusalimskog hrama.

Prema predanjima, uvođenju Bogorodice u hram osim njenih roditelja, koji su se zavetovali ako dobiju porod da će dati dete u hram, prisustvovala je mnogobrojna rodbina i prijatelji koji su tri dana putovali od Nazareta do Jerusalima. Presveta Marija je prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva. Na ovaj dan izvršen je u Jerusalimu svečani čin zaveštanja devičanstva. Devica se zavetovala pred Bogom i ljudima, a čin je obavio preosveštenik Zaharije, otac svetog Jovana Preteče.

Vavedenje se u narodu naziva i Sveta Prečista i smatra se posebno ženskim praznikom.

Vavedenje je slava manastira Hilandar.

Prema verovanjima u istočnoj Srbiji, na današnji dan na osnovu vremena moguće je predvideti rod useva – vedro nebo znači dobre useve.

Ovaj praznik slavili su i stočari koji tog dana, kako kažu verovanja, nisu uzimali u ruke makaze, srpove ili kose.

Vavedenje je praznik Bogorodice koju najviše poštuju žene, jer se ona smatra njihovom zaštitnicom.

Prema predanju, na današnji dan, Presvetoj Bogorodici se mole nerotkinje kako bi dobile porod. U selima južnog Pomoravlja sve žene koje ne mogu da imaju decu odlaze u manastir Crkovicu, gde provedu čitavu noć u molitvama da bi dobile poroda.

U Srbiji na ovaj dan prestaju svadbe. U nekim takovskim selima bio je običaj da se tog dana ostane posle službe kod crkve i da se tu prvi put pojave sve mlade koje su se udale te jeseni. Mlade se za tu priliku svečano odenu i zakite cvećem iz venčanih venaca. Ovaj običaj održava se i u Popovci, gde se ljudi okupe oko manastira Vavedenje u Zavali.

 

Dodaj komentar