Društvo

Dan osoba sa invaliditetom obeležen i u Zaječaru

Članovi Društva obolelih od cerebralne i dečije paralize u Zaječaru obeležili su 3. decembar, Svetski dan osoba sa invaliditetom u „Scena Baru“. Tom prilikom volonteri i radnici Crvenog krsta su im uručili pakete humanitarne pomoći.

Svetski dan osoba sa invaliditetom se obeležava od 1992. godine kada su Ujedinjene nacije odredile ovaj datum sa ciljem da se skrene pažnja na probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju a to su pre svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i iključenost iz društva.

Kako kaže Ivan Simić, sekretar Društva obolelih od cerebralne i dečije paralize Zaječar ovo je dobar način da se skrene pažnja na invalide i na probleme sa kojima se susreću.

„Drago nam je što su pored članova Društva sa nama i naši prijatelji tako da svi zajedno obeležavamo ovaj za nas veoma važan datum. Svaka pomoć nam je dobrodošla jer naši članovi uglavnom su iz siromašnih porodica. Zahvaljujem se i Crvenom krstu Zaječar na paketima humanitarne pomoći koje su dobili naši članovi“, istakao je Simić.

Ove godine se Svetski dan osoba sa invaliditetom obeležava sa fokusom na osnaživanje osoba sa invalidietetom za inkluzivni, pravični i održivi razvoj, a u skaladu sa Strategijom Ujedinjenih nacija za inkluziju osoba sa invaliditetom. Strategija pruža osnovu za održiv i transformativni napredak na temu uključivanja invalidnosti kroz sve stubove rada Ujedinjenih nacija: mir i sigurnost, ljudska prava i razvoj.

Širom sveta je ovaj dan obeležen raznim sportskim, kulturnim i edukativnim sadržajima.

Dodaj komentar