fbpx
Društvo Timočka krajina

DA SEĆANJA NE IZBLEDE: U Zaječaru obeležen DAN VOJNIH VETERANA (FOTO)

Povodom Dana veterana svih oslobodilačkih ratova koji je danas obeležen i u Zaječaru delegаcije grаdа, Vojske Srbije, borаčkih orgаnizаcijа i potomаkа rаtnikа položile su vence nа Spomenik palim borcima Timočke krajine na zaječarskom Trgu oslobođenja i time odali počаst svim žrtvаmа i borcimа koji su kroz istoriju izvojevаli slobodu srpskog nаrodа.

Prema rečima Komandanta Komande za razvoj Timočke brigade, pukovnika Vladice Vučkovića odlukom Predsednika Republike Srbije za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar koji se proslavlja u Ministarstvu Odbrane i Vojsci Srbije tako što delom gaji sećanje na poginule pripadnike vojske.

” Tog dana 1912. godine je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Kraljevine Bugarske sa jedne i Otomanske carevine sa druge strane.

Tada je oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo status veterana.

Izborom ovog datuma za dan vojnih veterana obezbedio se kontinuitet sa veteranima iz vremena 1912. godine kada je Kraljevina Srbija kao moderna država angažovala oko 12 % svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve u stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima”, istakao je Vučković.

Iako je prema njegovim rečima Vojska na ovim prostorima uvek bila sinonim za slobodu, cena slobode, nažalost, često je veoma skupo plaćana.

” Ali moram istaći da ni jedna žrtva za slobodu otadžbine nije uzaludna.

Šta više, ona je dokaz date zakletve narodu i otadžbini i uverenje da je ona osnov napretka i bolje budućnosti.

Vojska Srbije nije i nikada neće zaboraviti svoje pripadnike koji su poginuli, koji su radili ili na bilo koji drugi način dali doprinos slobodi otadžbine”, podsetio je Vučković.

Sećanja na naše poginule saborce neće izbledeti, poručio je Vučković i dodao da će se pripadnici Vojske potruditi da svoja sećanja prenesu i mlađim generacijama kako bi oni nastavili njihovim putem – putem poštovanja i uvažavanja onih koji su dali najveću žrtvu za slobodu svih nas i svoje zemlje.

 

Dodaj komentar