fbpx
Društvo Izdvajamo

Da sećanja ne izblede: U Zaječaru obeležen Dan vojnih veterana (FOTO)

Povodom Dana veterana svih oslobodilačkih ratova koji je danas obeležen i u Zaječaru delegаcije grаdа, Vojske Srbije, borаčkih orgаnizаcijа i potomаkа rаtnikа položile su vence nа Spomenik palim borcima Timočke krajine na zaječarskom Trgu oslobođenja i time odali počаst svim žrtvаmа i borcimа koji su kroz istoriju izvojevаli slobodu srpskog nаrodа.

Dan vojnih veterana ustanovljen je u znak sećanja na dan potpisivanja primirja u Prvom balkanskom ratu nastavljajući tradiciju starih ratnika vojske Kraljevine Srbije. Izborom ovog datuma za dan vojnih veterana obezbedio se kontinuitet sa veteranima iz vremena 1912. godine kada je Kraljevina Srbija kao moderna država angažovala oko 12 % svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve u stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima.

Prema rečima komandanta Komande za razvoj Timočke brigade, potpukovnik Branka Radojevića odlukom Predsednika Republike Srbije za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar koji se proslavlja u Ministarstvu Odbrane i Vojsci Srbije tako što delom gaji sećanje na poginule pripadnike vojske.

pp Branko Radojević, komandant Timočke brigade

 “Tog dana 1912. godine je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Kraljevine Bugarske sa jedne i Turske sa druge strane.

 

Tada je oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo status veterana“, istakao je Radojević.

Radojević se zahvalio svima na prisustvu, jer je ono, kako je istakao, dokaz poštovanja Vojske Srbije. On je podsetio da je trenutno u izradi zbornik radova “Naši heroji” koji za cilj ima afirmaciju hrabrih, humanih i pozitivnih primera postupanja pripadnika Vojske tokom ratova na prostorima bivše Jugoslavije.

Sećanja na naše poginule saborce neće izbledeti, poručio je Radojević i dodao:

“Nismo ih i i nećemo ih zaboraviti!”

Polaganje venaca na spomenik palim borcima Timočke krajne odata počast poginulima, koji su hrabro i časno položili svoje živote na oltar otadžbine.

Inače, Dan veterana svih oslobodilačkih ratova u Srbiji se obeležаvа petu godinu zaredom.

Dodaj komentar