Društvo

Da li čitate knjige?

FOTO: Zajecar Online
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Dragiša Mihajlović radi kao ulični prodavac knjiga. Radi u svim vremenskim uslovima već punih dvadeset godina. Da li se čitaju knjige, kako ide prodaja, šta se prodaje i ko kupuje knjige, objasnio je za portal Zaječar Online ovaj ljubitelj pisane reči.

Kako kaže, prodaja ide veoma slabo, ali ima i stalnih mušterija.

„Kupci su mi i dalje oni stari ljudi, penzioneri, oni koji imaju naviku da čitaju knjige. Mladi veoma retko, jednostavno vrlo malo ih ima na ulici. Gde su se izgubili, ne znam. Ali, u suštini svakog dana sve manje i manje se prodaju knjige, verovatno tu internet ima uticaja. Dosta informacija se uzima sa interneta, tako da mlade čitanje i ne interesuje“, objasnio je Dragiša Mihajlović.

FOTO: Zajecar Online

Ovde ima svega i svačega, od Biblije i dela svetske i domaće književnosti, do priručnika, kuvara, knjiga recepata. Tu je i knjiga „Zaječarska rapsodija“ Zorana Aleksića.

„Tu knjigu je napisao Zoran, to je u vezi muzike grada Zaječara, kompletno je obuhvatio istoriju roka, ima istorije plesa, raznih muzičara sa ovog područja, ili su bili ovde. Znam da priprema još jednu u vezi Gitarijade. To je lepa stvar, samo nema ko da kupi“, rezigniran je Dragiša.

FOTO: Zajecar Online

„Imam i stripove, počela deca malo više da čitaju crtane romane, možda im je interesantnije, možda roditelji prenose to na decu. Nekada su roditelji čitali crtane romane. Pre par dana su dve devojčice, koje nemaju više od dvanaest godina, kupile Alana Forda. Bile su oduševljene, što je malo čudno“, rekao je Dragiša za naš portal.

Možda ima nade za pisanu reč, vreme će pokazati. Do tad, radite na sebi, čitajte knjige!

Dodaj komentar