Društvo

Čuvajte se ujeda insekata i letnje alergije, poručuju zdravstveni radnici

polen
foto: tvbest.rs

Čuvajte se ujeda insekata i letnjih alergija, poručuju zdravstveni radnici. Srećom, što se tiče alergija najgore je prošlo. Nivo alergena u vazduhu redovno se prati, a podaci Odseka za zaštitu životne sredine Gradske uprave u Zaječaru, pokazuju da je koncentracija polena u granicama dozvoljenih vrednosti.

U Srbiji čak trećina stanovništva pati od nekog oblika alergije, podaci su beogradskog Instituta “Torlak”. Pored uobičajenih izazivača kao što su polen ili grinje, sve više građana pati od netolerancije na ubode insekata, dodatke u hrani, ali i lekove. Slična priča je i u Zaječaru.

I pored otkrivanja polena bora, lipe, trave i koprive u vazduhu, nivo njihove koncentracije je u dozvoljenim granicama, ističu u Odseku za zaštitu životne sredine u Zaječaru.

U Zdravstvenom centru u Zaječaru podsećaju da je opasnost od alergija na polen prošla, ali da su u letnjim mesecima učestaliji ubodi insekata.

Zvanična statistika o najčešćim alergijama u Srbiji ne postoji. Ipak, ostatak leta donosi nove opasnosti. Tokom avgusta očekuje se i povećana koncentracija ambrozije, upozoravaju lekari, koji kažu da od alergije na ovu biljku, u Srbiji boluje više od milion i po ljudi.

Izvor: tvbest

Dodaj komentar